Арестуваха адвокат с подкуп от Киро Японеца

Това съобщи шефът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, цитиран от БГНЕС и „Фокус“.
Парите били искани, за да оправят взаимоотношенията си и да не минават през съда, след като самият Велков разказа миналия месец пред медии, че е бил пребит от Японеца в заведение. Без видима причина той му казал: “Ти на мафиот ли ще ми се правиш, бе?” и започнал да го удря с юмруци по лицето, в резултат на което му счупил носа. Адвокатът бе сниман и с огромен оток на едното око, следи от който още се виждат.
Самият Кирил Кирилов оцеля при два атентата преди няколко години, като след втория дори остана за дълго време в инвалидна количка.
След боя в заведението на 22 ноември Японеца на свой ред подал жалба срещу Велков за заплаха за живота му. Разбрал за нея, адвокатът поискал пари от него, за да я оттегли. Велков е задържан в момент на получаването на белязани евробанкноти, съобщиха по-късно от МВР. „Г-н Велков е изнудвал г-н Кирилов и ние сме предприели необходимото да документираме всички тези неща. Искал е повече пари преди това, но накрая явно са се споразумели за сумата от 20 000 лева“, уточни Флоров.
Николай Велков беше задържан само около час, след като даде пресконференция, на която обяви, че шефът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е поръчал той да бъде обвинен и осъден, като за целта вече били осигурени конкретни прокурор и съдия. Той дори заяви, че медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, близък до Василев, платил „шестцифрена сума“ за това.
След побоя Велков даде пред в. „24 часа“ интервю, в което заяви, че няма представа защо Киро Японеца му е посегнал, но подозира за поръчители „хора, които са свързани с определен медиен монопол, бивши мои съдружници банкери“. „За най-голямо съжаление напоследък ми се случиха много неприятни неща, които, като анализирам и събирам определена информация, мисля, че стигат до собственика на Корпоративна банка Цветан Василев и неговия публично оповестен нов син Делян Пеевски“, заяви директно тогава Велков и добави, че банкерът „се е самозабравил и мисли, че всичко на този свят се купува с пари“. Адвокатът направи и връзка между банката и операция “Октопод”, но не уточни точно каква е тя.
Той беше арестуван през февруари при спецоперацията „Октопод“ и обявен за „мозъка“ на престъпната група, но скоро след това бе освободен поради липса на доказателства и всички обвинения срещу него отпаднаха. Три месеца по-късно обаче вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че Велков е съден и оправдан за наркоаферата “Опицвет” от 1997 г. Затова  адвокатътзаведе иск срещу него за клевета, тъй като той никога не е бил подсъдим по това дело, а само заподозрян.
Николай Велков е в ръководството на “Дженерал Лизинг” и държи 50% от акционерното дружество “Арт център Ла страда”. Той реши да влезе и в политиката като се кандидатира за кмет на Пазарджик, издигнат от партията на Яне Янев РЗС, но събра само 2% от гласовете на избирателите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *