Арестуваха топ нигерийски мошеник в онлайн измамите

Нигерийски мошеник, който стои зад хиляди онлайн измами по целия свят,  е бил арестуван в южния град Порт Харкорт с помощта на Интерпол и местната агенция за борба с измамите. 
За 40-годишния мъж, известен засега само като „Майк“ /снимката е илюстративна/, се твърди, че е начело на мрежа от 40 души, които стоят зад световни измами на стойност повече от 60 милиона долара.
При операциите те прилагат зловреден софтуер, който намира приложение в различни системи чрез   използването на  компрометирани имейли и романтични измами. Така чрез лъжливите схеми  те са подвеждали жертвите си да превеждат пари по техните сметки
„Майк“ твърди пред следователите, че се използва и мрежа за пране на пари, която се разпростира в  Китай, Европа и САЩ. „Мрежата включва и компроментирани имейл акаунти на малки и средни предприятия по целия свят, включително в Австралия, Канада, Индия, Малайзия, Румъния, Южна Африка, Тайланд и САЩ,“ казал той.
Заподозреният и съучастникът му, който също е бил арестуван в града, ще  бъдат обвинени по няколко члена от местния наказателен кодекс, включително за хакерство, конспирация и получаване на пари под фалшив претекст.
В момента те са освободени под гаранция, като  разследванията продължават, се казва в изявлението на Интерпол и местната полиция.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *