Арест за 10 джихадисти-аматьори в Бразилия за готвена атака по време на Олимпиадата

Десет последователи на групировката „Ислямска държава“ са били задържани в Бразилия за планиране на терористична атака по време на летните олимпийски игри, на които страната ще бъде домакин следващия месец. Това предаддоха световните агенции, като се позоваха на министъра на правосъдието Алишандри де Мораис.
Федералната полиция е издала заповеди за арест срещу общо 12 души, положили клетва за вярност към ИД в социалните мрежи в интернет. Двама от заподозрените се издирват.
Групата обсъждала използването на оръжия и партизанска тактика за евентуално извършване на атака по време на олимпиадата в Рио де Жанейро, която ще бъде открита на 5 август. Заподозрените, наричащи себе си „Защитници на шериата“, са бразилци. Те не били набелязали конкретни мишени.
Арестите били извършени в южните бразилски щати Сао Пауло и Парана.
Полицейската операция била проведена в общо 9 щата, уточни правосъдното министерство в комюнике, цитирано от Ройтерс.
Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер свика извънредно заседание на правителството.
Високопоставен сътрудник на бразилския кабинет заяви миналата седмица, че безпокойствата във връзка с терористичната заплаха са се засилили след атентата в Ница, Франция, отбелязва и БТА.
Според властите планът за нападение не е имал особени шансове да бъде изпълнен, тъй като групировката е нямала необходимите ресурси и способности. Те са пълни аматьори, били са зле подготвени, не са били вербувани от „Ислямска държава“ и не са установявали контакт с групировката, каза Мораис.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *