Аржентина е в дефолт

Аржентина на практика е в дефолт*, потвърди президентът Алберто Фернандес, цитиран от Франс прес. Това се случва, два дни след като международните рейтингови агенции Фич (Fitch) и Стандард енд Пуърс (Standard and Poor’s) дадоха същата оценка.Аржентина е в дефолт.

Резултат с изображение за аржентина инфлация

„Не е същото като през 2001 година, но да, прилича на случилото се тогава“, каза държавният глава в интервю за телевизионния канал.Аржентина е в дефолт.

Преди осемнайсет години страната се потопи в най-тежката икономическа криза в историята си, след като обяви неплатежоспособност по държавния дълг, припомня АФП, информира economynews.bg.

Фернандес припомни, че тогава равнището на бедността е било 57 процента, а днес е 41 процента. „Имахме дълг, по който обявихме неплатежоспособност, сега имаме потенциален дефолт“, добави той.

Аржентина отсрочи за август връщането на 9 милиарда долара от този дълг, деноминиран в долари. Тогава Стандард енд Пуърс и Фич понижиха рейтинга до „избирателен дефолт“.

Резултат с изображение за аржентина инфлация
преди 4 дни

Перонистът Фернандес наследи на президентския пост либерала Маурисио Макри, който се провали изцяло с икономическата си политика, оставяйки страната в рецесия и инфлация. През 2019 година брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 3,1 процента, а цените са скочили с 55 процента.

Конгресът гласува закон за извънредно икономическо положение, който влиза в сила от днес и предвижда вдигане на данъците за средната класа и за най-богатите, социални помощи за живеещите в най-неблагоприятни условия, както и данък от 30 процента върху покупките и други разходи в чуждестранна валута.

Алберто Фернандес, който иска да спре доларизацията на икономиката, заяви, че трябва да се сложи край на практиката да се харчи в долари.

По традиция икономическата криза в страната кара най-богатата прослойка да трупа долари, което още повече засилва икономическите трудности и сриването на аржентинското песо, отбелязва АФП.

Държавният дълг е нараснал до около 330 милиарда долара или близо 90 процента от БВП, от които 44 милиарда към Международния валутен фонд.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *