Аржентина пак е пред криза

Всички погледи на инвеститорите са отправени към търговската война между САЩ и Китай. И някак си неусетно преминава едно ключово събитие – политическата несигурност и криза в Аржентина. След като от рейтинговата агенция S&P посочиха, че страната е в избирателно неизпълнение, Goldman Sachs предупреди, че перспективите й се превръщат в много тревожни.

Резултат с изображение за аржентина валута

Щатската инвестиционна банка очаква брутният вътрешен продукт на Аржентина да се свие с 3.2% през тази година и с още 1.6% през 2020 г. Това би се превело, като „общо три последователни години на рецесия“, коментират от GS.

Банката също така вижда, че инфлацията се забавя с по-бавни темпове. Доходността на аржентинските облигации е скочила, а валутата на страната се обезценява.

„Нещата в Аржентина вероятно ще се влошат“, прогнозират експерти от Pantheon Macroeconomics.

Само за няколко седмици Аржентина премина от страна вървяща по пътя на икономическо възстановяване до „на ръба на банкрут“.

През последните няколко години страната непрекъснато се опитваше да подобри своето тежко икономическо положение, по време на управлението на президента Маурисио Макри, но шокови резултати от изборите на 11-ти август повишиха подкрепата за опозиционния претендент Алберто Фернандес и управляващата му половинка, бившият президент Кристина Фернандес де Кирхнер, информира infostock.bg.

Резултатът от гласуването през август уплаши инвеститорите – песото се понижи с 36% спрямо долара, аржентинският борсов пазар загуби половината от стойността си, а инвеститорите избягаха от държавните облигации, изпращайки доходността им до небесата.

Тази седмица страната наложи валутен контрол, задълбочавайки опасенията за икономиката на Аржентина. Това върна болезнените спомени от 2001 г., когато Аржентина обяви несъстоятелност по дълг на стойност 93 милиарда долара, най-големия в момента.

Но още преди въведените капиталови ограничения от GS предупредиnd, че перспективите пред страната са се влошили сериозно. В бележка от 30-ти август анализатори, водени от Тиаго Северо, заявиха, че очакват „по-дълга и по-дълбока рецесия на фона на по-висока инфлация“. Експертът прогнозира още, че икономическият спад на страната ще бъде най-дългия и тежък такъв, от катастрофалното неизпълнение на дълга през 2001-ва година.

Банката също така вижда по-бавно забавяне на инфлацията, която се очаква да достигне 50% до края на тази и 40% през първата половина на следващата година.

Инвеститорите са притеснени. Цената за застраховане на облигационен дълг срещу неизпълнение в Аржентина се повиши до 3600 базисни точки – 360%.

Подразбиращата се вероятност от неизпълнение на задълженията вече е 92%, което би могло да окаже голямо влияние върху глобалните инвеститори. S&P също така посочи, че страната вече е в избирателно неизпълнение, въпреки договора за заем от 57 милиарда долара с Международния валутен фонд, което беше най-големият разход на фонда към момента, когато беше договорено преди година.

„Нещата в Аржентина вероятно ще се влошат дори при подкрепата на МВФ и страната ще се бори за достъп до международните пазари “, заяви Андрес Абадия, старши международен икономист от Pantheon Macroeconomics. По-нататъшното влошаване вероятно ще накара останалите инвеститори да избягат, тъй като Аржентина отчаяно се опитва да възстанови финансовия ред.

МВФ обяви, че ще предостави допълнителни 5.4 милиарда долара на страната. Инфлацията мига червено при 22% за първата половина на годината. Централната банка е изразходвала близо 1 милиард долара резерви от сряда, според данни на Reuters.

„Повишената политическа и икономическа несигурност и голямото дислокация на широките финансови условия вероятно ще натежат върху икономическите перспективи, почти сигурно ще обърнат предварителното стабилизиране на дейността и малко по-осезаемия спад на инфлацията, наблюдаван през последните месеци“, коментират анализаторите на Goldman Sachs.

Аржентинското правителство повиши краткосрочните лихви до почти 80% и е премина към едностранно прекласифициране на падежите по краткосрочните си дългове, което ще предизвика сериозни страхове сред инвеститорите.

Икономическият министър на страната Ернан Лакунза нарече мерките „неудобни“, но посочи, че без тях ще има сериозни последици. „Това не са мерки за нормална държава“, каза той, цитиран от Ройтерс, позовавайки се на радио интервю в неделя вечер.

Дори и при непрекъсната международна подкрепа аржентинската икономика върви по низходяща спирала. Суверенният дефолт на страната през 2001 г. все още е в съзнанието на инвеститорите, а опасността от идването на ново популистко правителство, само засилва тревогите.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *