Аржентина се стресна от решение на МВФ

Министърът на икономиката Ернан Лоренсино каза пред телевизия C5N, че нов индекс на потребителските цени ще замени сегашния, който предизвика толкова много проблеми с МВФ, предаде БГНЕС.
По думите на Лоренсино Буенос Айрес ще започне да прилага новия метод от последното четиримесечие на 2013 г.
МВФ е толкова недоволен от данните, които Аржентина му подаваше, че предприе в петък безпрецедентна стъпка – излезе с „декларация на порицание“ към латиноамериканската страна. Това е стъпка към отнемане правото на глас в институцията на държавата и дори към изключването от нея. МВФ постави ултиматум на Буенос Айрес да се справи с проблема до 29 септември.
Лоренсино критикува решението като прилагане на двойни стандарти. Подчиненото му ведомство твърди, че много страни подменят данните за безработицата си и индекса на потребителските цени.
Официалната статистика на Аржентина рязко се различава от данните, подавани от частния сектор. Така например според правителството инфлацията през 2012 г. е била 10,8%, а според частния бизнес – 25,6%. Аржентина печели от съобщаването на неверни данни, тъй като голяма част от суверенния й дълг се индексира съобразно инфлацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *