Аржентина спира да обслужва външния си дълг

Аржентина спира да обслужва външния си дълг след като двудневни усилени преговори с кредиторите не постигнаха компромис по плащане, срокът за което изтече в полунощ местно време.

Министърът на икономиката Аксел Кисилоф не отстъпи от линията на правителството и дори наричаше чуждите финансисти „лешояди“.

Аржентинските банки се опитаха да предложат алтернатива като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му. Но сделката пропадна и това ще се отрази зле на икономиката, която и без това е в рецесия.

Аржентинците ще трябва да се подготвят за поскъпване на стоки и услуги, макар страната им да е с една от най-високите нива на инфлация и националната валута да бе обезценена в началото на годината.

Провалът бележи неуспех на правителството да се върне на глобалните кредитни пазари, от които е изолирано вече над 10 години – откакто спря през 2002г. да обслужва рекордните 100 млрд. долара дълг.

Този път спорната сума е по-малка – 539 милиона долара, но съд в Ню Йорк нареди на Буенос Айрес да плати на притежателите на облигации и 1.3 млрд. долара плюс лихвите по спор, засягащ срокове и клаузи по отложеното погасяване на дълг. Аржентина отказа да признае присъдата, тъй като това би дало основание на други облигационери да поискат задействане на клауза по преструктурирането на държавния дълг, при което страната ще трябва да плаща стотици милиарди долари.

В Аржентина правителството разполага със средства, търговските банки са в добро състояние, страната има търговски излишък. Хората реагираха сдържано, съобщава „Ройтерс“. „Свикнахме с лоши новини. На всеки 10 години все стават някакви катаклизми. Срамота“, коментира 34-годишният служител в офис Мариано Гарсия.

Настроенията са значително по-различни от хаоса, избухнал при фалита на държавата през 2001-2002г., когато милиони аржентинци изгубиха работата си, икономиката рухна, а десетки хора загинаха в протести, продължили месеци наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *