Армията иска 3 млрд. за нови оръжия

Стара Загора. Трябват ни поне 3 милиарда лева за модернизация на армията и нови оръжия. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков вчера. Според него обаче тази цифра е трудно постижима за страната. Хубавото е, че някои от доставчиците на бойна техника предлагат и разсрочено плащане за 10 години, допълни Близнаков.

В четвъртък ръководството на МО ще информира комисията по сигурност и отбрана за необходимостта от превъоръжаване на армията. Военното ведомство предлага бюджет 2006 за издръжка на армията да бъде 2,6% от брутния вътрешен продукт, което е малко над 1 млрд. лв.

Информацията на Соломон Паси, че американските бази у нас вече са определени, е малко изпреварваща, каза още Веселин Близнаков. Сформирана е работна група, която ще води преговорите със САЩ. До месец ще влезе и предложение в МС за US базите, поясни Близнаков. Все още няма и официално искане от янките за удължаване на мандата на контингента ни в Ирак. До 3 седмици ще има политическо решение, заяви още военният министър. Той допълни, че важната част от преговорите с американската страна ще води самият президент Георги Първанов по време на визитата си в САЩ на 17 октомври.

Матей Бонев

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *