Батериите стават все по-малки и по-мощни

Компанията SolidEnergy Sytems използвайки технология разработена от Масачузетския технологичен институт (MIT), пуска на пазара нов вид литиево-метална батерия без анод, която е по-малка и има двойно повече енергиен капацитет от повечето литиево-йонни батерии, които захранват сегашните смартфони.

 

Тайната, според основателя на фирмата Куичао Ху, е че батериите имат много тънък високо енергийно литиево-метално фолио, което притежава много повече йони, отколкото широко използвания графит. Повече йони означава по-голяма енергийна мощност, като батериите са по-безопасни притежават два пъти по-енергия от литиево-йонните и също са презареждащи се информира monitor.bg.

”С два пъти повече енергия, ние можем да направим батерия на половина на големината на сегашните, която ще издържа същия период от време, като литиево-йонна батерия. Или можем да направим батерия със същия размер като литиево-йонна, която ще издържа двойно по-дълго”, казва Ху.

Литиево-металните батерии ще бъдат достъпни за дронове от ноември, казват от SolidEnergy, като планът на компанията е да захранват джиджи, устройства за носене и смартфони през 2017 г., а от 2018 г. и интелигентните електрически автомобили Въпреки това, дори ако производителите решат да използват новата технология, може да отнеме месеци или години след тези дати преди се появяват устройства захранвани от новите батерии.
Това би било голям проблем за компанията, която до скоро, бе в сянката на друга фирма използваща технологията на MIT за литиеви батерии, A123 Systems, които обяви фалит през 2012 г. Дори SolidEnergy да може да се направи по-добър продукт, ще бъде трудно да намери поддръжници, които не са толкова скептични.

Доста странно е, че неуспеха на A123 Systems позволява на SolidEnergy да разработват своя продукт в изоставената централата на фалиралата фирма. В края на 2015 година, SolidEnergy Systems спечели първо място в конкурс на MIT с награден фонд от $ 100.000, Entrepreneurship Competition’s Accelerator Contest, като всъщност спечели само $ 12.000.

И все пак, разработването на продукта в старата фабрика на A123 „ни принуди да използваме материали, които могат да бъдат приложени в съществуващата производствена линия” казват от SolidEnergy Systems. „Започвайки с реално производство и изработка на реални батерии, ние успяхме да разберем какви материали участват в тези процеси, като след това обръщаме процеса, за да се създадем нови материали.”

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *