Атина е съгласна Вардарска Македония да е новото име на БЮРМ

За Гърция името „Вардарска Македония“ би бил приемлив вариант за ново име на Република Македония, както е призната югозападната ни съседка от София, или БЮРМ, както е официалното й название в Организацията на обединените нации и редица държави по света, включително и самата Гърция.

Това коментира в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев доц. Йоргос Христвдис от Македонския университет в Солун.

„В момента има огромен интерес за затопляне на отношенията между Атина и Скопие. На първо място, всички сме доволни, че политическата криза в страната приключи, като се има предвид, че развитието на събитията бе доста тревожно. Сформирането на новото коалиционно правителство се приветства от Атина. На второ място, за Гърция има един много важен въпрос и той е какво ще се случи около спора с името“, заяви Христидис.

„От много време в Атина витае усещането, че въпреки значителното подобряване на двустранните отношения от 1995 насам, преговорите продължават оттогава, а правителствата в Скопие не се отнасят сериозно към въпроса. Тяхната цел бе само да печелят време, използвайки добре известния аргумент, че страната е нестабилна, като международната общност следва да я подкрепи“ , добави той.

„Още от началото на казуса с името, започнал през 1991, Гърция е заемала крайна позиция. Първоначално Атина заяви, че няма да приеме името Македония или подобен термин, влизащ в наименованието. Тази позиция се промени в края на 90-те, когато се проведоха преговори, резултатът от които не беше много ясен“, каза гостът в студиото.

„Окончателно се разбра, че промяна на позицията има през 2007, когато тогавашният гръцки премиер Костас Караманлис заяви, че е готов на компромис. Тогава Атина промени позицията си, но Скопие не, отново бяха приложени познатите аргументи и опити за печелене на време. Мнозина се страхуват, че това може да се повтори и сега“, допълни събеседникът на Николай Кръстев.

„Ако наистина желаем да подкрепим стабилността на БЮРМ, стабилността на целия регион, трябва да намерим едно решение относно името, дипломатите трябва да намерят формата, по която да бъде позволено на страната да влезе в НАТО. В никакъв случай не смятам, че някой в Атина ще се съгласи БЮРМ да влезе в НАТО, а чак след това да се разглежда спора за името“, категоричен бе той.

Последните динамики по оста София-Скопие – посещението на Зоран Заев в София и очакваното подписване на споразумение за добросъседство се разглеждат с голям интерес в Гърция, коментира преподавателят в Македонския университет в Солун, информира bloombergtv.bg. „Появи се опасението, че България може да се разграничи от Гърция в натиска срещу Скопие. Това не би било добре за гръцката позиция. Но смятам, че връзките между Атина и София са добри, солидни“, коментира Христидис.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *