Атина предлага създаване на ”Балкански НАП”

Атина предлага да се създаде алианс с участието на данъчни власти от региона за борба с придобилото огромни мащаби неплащане на данъци. Шефът на службата за събиране на държавни приходи Йоргос Пицирлис казал на тематична среща в Солун, че е готов за създаването на такъв алианс с участие на данъчните власти от съседни страни и че възнамерява през втората половина на месеца да посети България и да обсъди този въпрос с българските компетентни служби, така че да бъде поставено началото на едно още по-тясно сътрудничество при обмяната на информация и в борбата с практиките, свързани със заобикалянето на националните законодателства, съобщава изданието „Контранюз“, цитирано от БТА.
Следващата ми задача ще бъде да търся „съюзници“, казал Пицирлис и добавил, че в близко време смята да има срещи и с ръководствата на данъчните служби на други балкански страни. Публична тайна е, че много шефове на гръцки компании в съседни държави извършват услуги от Гърция без да издават данъчни документи от страната, в която са базирани, пояснил Пицирлис.
Според него целта на гръцките данъчни власти е да се преборят с тези трансгранични злоупотреби, при които данъкоплатци чрез различни прийоми избягват да плащат задълженията си в Гърция.
Има съюзници в битката срещу бягството от данъци и ние ще я водим, особено значение за нас обаче има и сътрудничеството с участието на данъчните власти от другите страни, тъй като този проблем не може да бъде решен едностранно, затова и сме установили контакти с данъчните власти на останалите страни членки на ЕС, посочил още шефът на гръцката служба за събиране на държавни приходи.

Нека да посочим един пример от най-пресните това лято, през август. За 21 работни дни на месец юли данъчните в Гърция дадоха ход на 20 954 конфискации на имоти, активи и заплати, още 1 608 263 данъкоплатци ги очаква същото. Исковете за принудително вземане към платците за просрочени задължения към данъчните служби се увеличават с всеки изминат ден. Критиките обаче са, че вместо да се облекчат данъкоплатците, с този маниер на събиране те ги тласкат към несъстоятелност, писа тогава „Български новини“.
Данните на данъчните служби показват още, че от началото на 2017 година са били наложени 112 058 възбрани на имущество и банкови сметки, реда си чакат още 1 608 263 нередовни платци, които са на крачка от принудителни мерки за събиране на дължимото.
На практика се отчитат по 1000 възбрани във всеки от 21 работни дни, които има месец юли или 125 възбрани на час, т.е. две конфискации в минута.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *