Атинската борса стартира седмицата със 7% спад

Европейските акции поемат отново надолу в понеделник, след като преговорите между Гърция и нейните кредитори се провалиха в края на седмицата.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 изтрива 0,8%, като спадове се отчитат на всички по-големи борси.

Най-значителен логично е натискът върху борсата в Атина. Основният гръцки индекс ASE открива новата седмица с отстъпление от 6,89 на сто до 741,40 пункта.

Гърция и нейните кредитори за пореден път се сблъскаха по отношение на предложенията за реформи. Европейски представители обвиниха Атина за неизпълнение на задължението да предложи нови отстъпки в замяна на помощ.

В интервю за германското издание Bild гръцкият финансов министър Янис Варуфакис посочи, че едно евентуално напускане на еврозоната не е „разумно решение, което би могло да сложи край на безизходицата“.

Според него единственият начин Гърция да бъде в състояние да изплати дълговете си е, ако ги преструктурира и ако „германският канцлер Ангела Меркел вземе участие в преговорите“.

Междувременно Руската централна банка ще публикува днес доклада си за паричната политика и ще обяви своето решение за лихвените нива. Освен това се очаква и изследването за производството в еврозоната, изготвено от Markit Economics.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *