”Атомстройекспорт” обмисля да излезе от проекта за АЕЦ ”Белене”

Принципно решение по въпроса се очаква през ноември, заявил пред изданието представител на компанията, пожелал анонимност. „Атомстройекспорт“ неизбежно ще се оттегли от проекта, „ако стане ясно, че напредък в преговорите с българските партньори е недостижим“, твърди „Независимая газета“.
Москва и София разговарят днес с езика на съдебни искове и ултиматуми. Миналата седмица „Атомстройекспорт“ внесе в арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж иск срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за 58 милиона евро за извършени дейности по изграждането на атомната централа. Руската компания не изключва да подаде нови искове в международни съдилища, тъй като България не изпълнява поетите договорни ангажименти по строителството на АЕЦ „Белене“, отбелязва всекидневникът.
Съдебният спор с НЕК стана уникален прецедент за Русия, коментирал пред вестника източник в руското енергийно министерство. По-рано всички противоречия при осъществяването на международни проекти, отбелязвани от руски експерти в ядрения сектор, бяха решавани чрез преговори. В случая с България обаче засега не може да бъде постигнат компромис. Конфронтацията се засилва, изтъква вестникът.
По-рано НЕК заяви, че ще подаде иск срещу „Атомстройекспорт“ за 61 млн. евро – стойността на изкупеното старо оборудване на централата. В неделя, 31 юли, конфликтът мина на ново равнище – българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи пред журналисти, че е поставил ултиматум „Атомстройекспорт“   да отзове своя иск до 1 август, пише изданието. Източник от руския атомен отрасъл заяви вчера пред „Независимая газета“, че приказките на българските партньори за някакъв предстоящ техен иск срещу руската компания са блъф и нищо друго. Фактически засега няма никакъв иск, се казва в статията. Същият източник поставил под съмнение основанията за бъдещите български претенции. Според него покупката на старото българско оборудване от „Атомстройекспорт“ е била сред условията за сключване на договор за изграждането на АЕЦ „Белене“. При това оборудването „не представлява пазарна ценност“ за други играчи, тъй като е руско производство и може да се използва само в атомни енергоблокове по руски проекти, заявил той.
В момента текат преговори и Русия не желае да подава нови искове, „за да не бъдат възприети като метод за натиск върху партньорите“, посочил източникът. Той не изключил обаче „песимистичния сценарий“ – при липса на напредък в преговорите не само да бъдат подадени нови искове срещу НЕК, но и „Атомстройекспорт“ да излезе от проекта, „безнадеждно навлязъл в задънена улица според експертни оценки“.
„Атомстройекспорт“ не вярва, че е възможен конструктивен диалог с българските й партньори. До такава степен не вярва, че смята според нейни изявления да се откаже от многомилиардния договор, коментира „Независимая газета“.
Руски юрист предположил пред всекидневника, че договорът може да бъде скъсан още след разглеждането на първия иск. „Атомстройекспорт“ и НЕК може да вземат това решение както доброволно, така и по съдебен ред, уточнил той.
Евентуален провал на проекта „Белене“ няма да има сериозни отрицателни последици за руската компания, смята експертът. Възможно е обаче „Атомстройекспорт“ да понесе известни щети, по-специално да не получи обезщетение за някои разходи, ако това не е предвидено в договора, добавил той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *