Аутсорсингът продължава да се развива успешно

Аутсорсинг компаниите у нас са генерирали приходи през 2015г. в размер на 1 милиард и 400 милиона евро. Възходящата тенденция се запазва и през тази година, като се очаква до края на 2016г. приходите на заетите фирми в сектора да достигне 1 милиард и 600 милиона евро. Това съобщи Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) по време на конференция в Пловдив на тема „Аутсорсинг дестинация България 2016“. 

 

По време на бизнес форума той представи изследване, което обхваща 360 компании в отрасъла. Според данните от изследването броят на заетите в аутсорсинг фирми у нас към края на 2015г. е 42 000 души, а към 2020г. се очаква наетите в бранша да достигнат до около 60-70 000. Заплатите в сектора също имат възходяща тенденция, но и работодателите вече търсят по-квалифицирани кадри. Наетите в аутсорсинг фирми са 1,71 % от работещите в частния бизнес у нас. Прогнозите на специалистите са за продължаващ ръст в този бранш и именно заради това нуждата от висококвалифицирани служители се задълбочава, подчерта Бумов.

По думите му трябва да се мисли за промяна на трудовото ни законодателство, което да бъде по-гъвкаво. Той даде пример с наемане на кадри от страни извън ЕС. „Ако се наемат хора от страни извън ЕС, то какво става с техните семейства? Трябва да се отвори тази дискусия”, каза Бумов. Според изнесените от него данни през 2011г. секторът е генерирал 2,12 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През 2015г. тази цифра е вече 3,4%, а до края на тази година се очаква да е 3,6%. Прогнозите сочат, че до 2020г. секторът ще генерира 6,18% от БВП на страната.

„Бизнесът е печеливш, а фирмите са бели. Всичси компании в този сектор са бели – плащат данъци. 1,72% от приходната част на държавния бюджет идват от данъци от аутсорсинг фирмите”, каза още председателят на БАА.

До момента в Българската агенция за инвестиции (БАИ) има сертифицирани проекти за над 8 милиона лева, които разкриват над 1 400 нови работни места, заяви изп.директор на БАИ Стамен Янев, пише monitor.bg. Той уточни, че към момента в БАИ има заявени допълнителни нови проекти в сектора за над 30 милиона лева, които се очаква да разкрият над 1 500 нови работни места.

Заетите в бранша в Пловдив са около 5 000 души, но през следващите години техният брой ще се удвои, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му ръстът в аутсорсинг индустрията ще продължи, което ще генерира стотици други работни места. Пловдив се нарежда на второ място след София по развитие на аутсорсинг бранша. Наред с това градът на тепетата предстои да развива бизнеса с хардуер, за което в община Пловдив вече има внесени две инвестиционни предложения. Местната власт в Пловдив заплаща обучението в Пловдвиския университет на 30 студенти по специалността „Софтуерно инженерство”. 20 от тях са бесарабски българи от Украйна, а 10 са от България.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *