Ахтопол ще има яхтен терминал за 80 млн. евро

Петстотин места за яхти и 100 за рибарски лодки се предвижда да има на проектираното за изграждане яхтено пристанище в Ахтопол. Общинската администрация е готова с идеен проект за развитие на пристанището.

За изграждането на терминала е създадено дружество със смесено участие „Яхтополис“ АД, в което доминиращият дял е на италиански фирми, специализирани в яхтения бизнес и строителството на морски терминали, пише в. „Дневник“.

Единият от изпълнителните директори на „Яхтополис“ Даниеле Индако обясни, че дружеството ще приложи опита на Италианската ривиера, за да се отвори и черноморското крайбрежие към нов тип туристи – с големи финансови възможности и с по-високи изисквания към услугите.

Проектът за Ахтопол, за реализирането на който ще бъдат инвестирани 80 млн. евро, ще бъде представен още тази година на най-голямото международно изложение на яхти в Генуа, където участват над 500 изложители.

Другият изпълнителен директор на „Яхтополис“ Георги Мартинов допълни, че дружеството, което от три години проучва и разработва възможностите на Южното Черноморие, вече е връчило на община Царево инвестиционно намерение за изграждане на яхтено пристанище със съответната инфраструктура и обслужващи сфери.

Проектът за Ахтопол ще бъде обявен публично през септември, когато в Царево ще бъдат поканени част от акционерите.

„Яхтополис“ е регистрирана в България преди една година с над 80% участие на частни фирми от Италия и създадена с цел да направи уникален модел на публично-частно партньорство в Ахтопол, обясни Мартинов.

Според информационната система ДАКСИ 67% се държат от „Де Ферари“, 21% – от „Консорциум Тигулио Суле роте дел мондо“ и „Вида порт“.

Със Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България трите пристанища в Поморие, Царево и Ахтопол бяха обявени през юни за пристанища с регионално значение.

Общинското ръководство в Царево ще търси вариант за разширение и на царевското пристанище, което е залегнало в общия устройствен план.

Царевското пристанище е едно от най-големите на юг от Бургас и идеята е то да се превърне в туристически и транспортен център на Южното Черноморие. При добро развитие на нещата общинското ръководство ще търси инвестиране от европейските фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *