А. Гълъбов: Европейските пари не се появиха в ежедневието на хората

По-късно вчера Съветът за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове анализира и ефекта от евроинвестициите.
Вече имаме не просто много пари, които могат да се усвоят, независимо за какви проекти, а вече имаме конкуренция, тъй като с парите стигаме тавана и не могат да се финансират всички проекти, които има, а очевидно вече ще има конкуренция между железници и магистрали, между метро и други инфраструктурни проекти. Няма как всичко да се финансира и тука вече е важният въпрос как да избираме проектите, така че да се финансират тези, които наистина покачват капацитета на икономиката, а не просто парите да бъдат похарчени, без след това да има дългосрочни ефекти.
Европейските средства не се появиха във всекидневието на хората или се появиха в доста изопачен вид, каза Антоний Гълъбов – социолог от Нов български университет.
Проблемът е в това, че бедността на България не е от липса на ресурси. Бедността в България е от пилеенето им. Това е разхищаваща бедност, която е много, много тежка за преодоляване само през инвестиции. България не само има нужда от средства, България има нужда от развитие. И в това отношение, както и Европейският съюз в момента, не може целта да е растеж. Защото трябва да е развитие, защото способността средствата да стигнат до всекидневния живот на хората, означава да има пътища, по които това да се случи. В противен случай европейските средства все повече и повече в момента се възприемат като достъпни за ограничен брой хора, като предмет на много сериозни корупционни схеми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *