Баба Марта връзва по 500 лева.

Търговците на мартеници в столицата могат да си докарат печалба от 500 лева само за десетина дни. Инвестицията е малка, защото квадратът за масичка върви около 4,5 лева. В централния район „Оборище“ има определени 250 места за продаване на белите и червените кончета, а търговците могат да ги продават от 9 февруари до 9 март. Най-оборотните места са около пазарите, спирките и подлезите, където се събират повече хора. „На ден се печелят от 30 до 50 лева в най-добрия случай“, разказа пред екипа ни Калоян Иванов. Според него работата не е тежка, а приятна. Занятието е и апетитно за младите, защото е по-добре от това да си безработен, категоричен е Калоян.

Според търговците българинът отделя до 10 лева за мартеници. Главно се купуват белите и червените конци за семейство, приятели и колеги, като цените не са мръднали през последните години за да не се губят клиентите. За 3 лева може да се напазаруват около 30 мартеници. Рекордът за най-голям брой купени мартеници е 6000 на един път. Направихме отстъпка заради количеството, а кончетата са били от обикновения модел, разказва Никола Динков, който продава Пижо и Пенда на сергия при пазара „Красно село“. Той е започнал преди 13 години и в момента държи няколко маси заедно с приятели. Работи на пазара от около 25 дни и казва, че в края на сезона не му изоставала стока. Всичко става за мартеница, стига да има бял и червен конец, допълва той.

Медальоните също са хит и държат 80% от продажбите. Гривните в традиционните цветове също се продават добре, обясни Никола. Той обаче е категоричен, че българите купуват в последния момент, а търговията зависи изцяло от метеорологичните условия.

Част от продавачите дори са си пуснали отпуска от работа и се редуват на сергията със семейството, за да припечелят допълнително. В началото започнах, за да изкарам 20 лева, но все още продавам мартеници заедно с мъжа и децата си, обясни милата продавачка Биляна Дончева. На нейната сергия най-много се продавали брошките и допълва, че изборът на украшенията изцяло показва естетическия вкус на купувача. Единствената забележима тенденция е, че малките мартеници се купуват повече от големите.

Според търговците българите вярват, че празникът съхранява една прекрасна национална традиция на даване на мартеници за здраве. Чужденците се впечатлявали, но им отнемало време да разберат същността на празника, твърди Татяна Танева, която се оглежда за подаръци за приятели в чужбина Ани Чифличка, баба на трима внуци, търсеше мартеници за ,,тинейджъри“. Тя предпочита брошки, защото не обича да се „кичи до лактите“. Продавачите споделят, че почти всички мартеници са ръчна изработка от българи, а китайците правят главно детските украшения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *