Багдад съди САЩ за 1 милиард долара

В декларация градската управа посочи, че бетонните прегради, издигнати „под претекст за укрепване на сигурността“, са повредили канализацията и тротоарите, предизвикали са задръствания на уличното движение и са парализирали деловата дейност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Камил ал Зайди, председател на багдадския провинциален съвет, добави, че не само американците, а и иракските сили за сигурност трябва да поемат отговорността за поставянето на километрите бетонни заграждения, които насичат пейзажа на столицата.
Той призна, че те все пак са спасили живота на много хора и са предпазили правителствените учреждения по време на множеството смъртоносни атентати. В интервю миналата година бившият американски президент Джордж Буш отказа да се извини пред американците, че е започнал войната в Ирак. На 1 септември президентът на САЩ Барак Обама обяви официално края на американската бойна мисия в Ирак, но без да провъзгласи победа. Войната е струвала над един трилион долара, често финансирани със заеми, като е допринесла за рекордния бюджетен дефицит на САЩ. Според споразумение с иракското правителство американските войски ще напуснат Ирак до края на тази година. След това ще останат цивилни експерти – дипломати, хуманитарни работници и съветници. В проектобюджета за финансовата 2012 г., която започва от октомври, за войната в Ирак са предвидени само 16 милиарда долара.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *