Банката на Ватикана остава

Папа Франциск реши, че Институтът за религиозни дейности (ИРД), известен като Банката на Ватикана, ще продължи дейността си, а също така одобри препоръки за бъдещето на институцията, предаде Ройтерс. В миналото папата не изключваше възможността институцията да прекрати работата си.
Банката на Ватикана бе засегната от редица скандали през последните десетилетия, включително твърдения за пране на пари. Институтът за религиозни дейности ще продължи да работи внимателно и ще предоставя специализирани финансови услуги на Католическата църква по света, се посочва в съобщение. В документа се уточнява, че папата е одобрил предложение за бъдещето на института, представено от няколко комисии и от австралийския кардинал Джордж Пел, който ръководи нов отдел на
Ватикана, известен като Секретариат за икономиката. В съобщението се отбелязва също, че за папата ще бъде изготвен план, който да гарантира, че Институтът за религиозни дейности може да изпълнява мисията си като част от новите финансови структури на Светия престол.
През изминалата година под ръководството на Ернст фон Фрайберг банката закри стотици сметки, въведе строги разпоредби, насочени срещу прането на пари и започна няколко разследвания за подозрителни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *