Банката на Русия ще тества дигитална рубла през 2022 година

Банката на Русия обяви, че ще тества дигитална рубла през 2022 г., което прави поредното голямо правителство да навлиза в територията на CBDC.

Централната банка на Русия създава най-големият частен пенсионен фонд - News.bg

Първият заместник-управител Олга Скоробогатова каза, че през декември на пресконференция ще бъде създаден прототип на дигиталната рубла. Активът, базиран на DLT, вероятно ще използва отворен код, който ще има централизиран контрол от банката, информира cryptodnes.bg.

Скоробогатова каза:

Разглеждахме много проекти и много биха искали да кажат, че имат готов за употреба продукт, но [не] работят за дигиталната рубла.

Официалният профил на банката в Twitter разкри плана на 8-ми април.

Русия проучва CBDC от известно време и последният доклад е резултат от обратна връзка и вътрешни дискусии. Той също така ще въведе търговските банки и институции в пилотната програма. Предишни доклади предполагаха, че дигиталните валути могат дори да изпреварят SWIFT.

Той функционира в многостепенна система, така че централната банка ще отваря портфейли за търговските банки за съхранение на дигитални рубли. След това тези банки ще отворят портфейли за клиенти. Смарт договори също ще бъдат фокус, тъй като банката иска условните транзакции да бъдат опция.

Руската централна банка намали основния лихвен процент до 7,5%:: Investor.bg

Докладът също така отбелязва, че дигиталните рубли винаги ще бъдат притежавани от крайните потребители. В случай на банкрут на банка, портфейлите все още ще бъдат достъпни чрез други институции.

Русия се присъединява към много други в тестването на CBDC

Сега Русия официално заяви намерението си да пусне дигитална рубла. Въпреки че не е определена точна дата, в която CBDC ще стартира извън пилотните програми, намерението е ясно. Не иска да остане назад във финтех състезанието, което вече включва няколко големи развити държави.

Китай води начело, като страната е провела няколко успешни CBDC пилоти. Като цяло Китай иска да използва DLT, за да дигитализира икономиката си, като властите разработват блокчейн стратегия за десетилетието.

Руската централна банка намалява лихвите до рекордни ниски нива:: Investor.bg

Други големи сили, тестващи CBDC, са Франция, Япония, Австралия и Швеция – макар че всъщност списъкът е много по-голям. Внезапният интерес към CBDC беше подтикнат от поскъпването на Биткойн и проучването на предимствата на дигитализираните валути.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *