Банка Пиреос проучва американски фонд за управление на 600 млн. евро лоши кредити

Гръцката Банка Пиреос, която е най-големият кредитор с оглед на притежаваните активи, декларира,  че ще търси споразумение с базираната в САЩ компания за управление на активи – KKR & Co. за менажиране на проблемни кредити за 600 млн. евро. Наскоро дългогодишният изпълнителният директор на Пиреос  – Михалис Салас, напусна след повече от четвърт век начело на най-голямата банка в страната. Той се оттегли от председателското място на борда на директорите на финансовата група след 30-годишна кариера в сферата на финансите. Той ще остане в Пиреос като почетен председател. 65-годишният Салас влезе в банката, когато тя бе приватизирана през 1991 година. Той смята, че влиянието на гръцката криза върху банките налага предаване на щафетата и смяна на ръководството на Пиреос. Освен това около името на Салас и неговото семейство дълго време вървяха скандалните слухове, че купуват и търгуват с престижни имоти в Атина и на други места в Гърция с кредити, отпуснати от същата банка. Което е явно нарушение на банковите норми и в остър конфликт на интереси.

Другият от шефския борд – заместник-изпълнителният директор на банката Джордж Пулопулос, който в момента е натоварен и с функцията на изпълнителен директор на гръцкия заемодател, заявява пред „Уолстрийт Джърнъл“, че Пиреос действително проучва възможността за съвместна работа с компанията KKR & Co. относно преструктурирането на необслужваните лоши кредити.  Едно такова съобщение може да бъде направено скоро след края на лятото. Евентуално споразумение би включвало преструктурирането на корпоративните кредити – дълг, който се отнася за големите потенциално жизнеспособни фирми, посочи Пулопулос. Това, разбира се, няма да реши изцяло нашият проблем, но би било част от решението. Има редица по-нататъшни стъпки, които искаме да предприеме при управлението на нашите необслужвани кредити и именно това е, което ще направим, допълва Джордж Пулопулос.

След като през последните седем години Гърция се оказа в сериозен икономически спад, който заличи повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната, гръцките банки се опитват да се справят с някои от техните лоши кредити, които са в общ размер от около 110 млрд. евро. През май американската компания KKR & Co. подписа подобни споразумения с Юробанк и с Алфа банк, които са третият и четвъртият по големина гръцки кредитори, чрез които да поеме управлението на техни проблемни активи в размер до 1,2 млрд. евро.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *