Банка Dexia продава операции, за да се спаси от фалит

Инвестиционният фонд Precision Capital ще придобие 90% от ценните книжа на Dexia в белгийската Banque Internationale Luxembourg, заяви Dexia в прессъобщение. Херцогство Люксембург ще получи останалите 10% като част от сделката.
Цената на транзакцията е 730 млн. евро (959 млн. долара). Сделката обаче все още не е одобрена от регулаторните органи, включително и от Европейската комисия (ЕК). Институцията започна задълбочено разследване на обстоятелствата около продажбата на дяловете.
Сделката включва продажбата на звеното за банкиране на дребно на Banque Internationale Luxembourg. Същевременно управлението на активите и инвестициите остава в ръцете на Dexia.
Първоначално френско-белгийската банка получи спасителен пакет през 2008 г. в пика на финансовата криза. Кредитната институция обаче не успя да се справи с европейската дългова криза, като през октомври миналата година Франция, Белгия и Люксембург се намесиха, като настояваха или банката да се преструктурира, или да продаде жизненспособни операции. През ноември бяха обявени плановете за продажба на катарския инвестиционен фонд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *