Банка Dexia ще бъде раздробена

Дексиа е в процес на разделяне на части. Новата банка, която поема рисковите й активи ще може да получи френска и белгийска държавна гаранция.
„Бе постигнато споразумение в правителството да се изолира бремето от миналото и евентуално да се даде държавна гаранция от Белгия и Франция за дейността на Дексиа“, заяви белгийският премиер Ив Льотерм след снощно заседание с основните министри.
„Всичко, което касае миналото, специално дългосрочните заеми с местни власти, ще бъде гарантирано от двете държави“, заяви финансовият министър Дидие Рейндерс.
Това са активи, които ще трябва да се държат за много дълъг период, което вероятно само държавата е в състояние да направи“, каза Рейндерс и отбеляза, че терминът „лоша банка“ не е особено подходящ.
Целта е да се изолира портфейл от рискови активи в размер на 95 милиарда евро, от които Дексиа се опитва да се отърве от години, защото утежняват дейността й. Според публикации в белгийската и френската преса, банката, която преди три години избегна фалита с подкрепата на правителствата на Белгия, Франция и Люксембург, сега е близо до момента, в който може да бъде обявена за първата европейска банка, жертва на дълговата криза. Дексиа е закупила значителна част от държавния дълг на Гърция и това е основният повод за сегашните й затруднения.
Синдикатите обмислят възможни стачни действия в следващите дни.
По-рано днес бе съобщено, че при откриването на борсите в Париж и Брюксел акциите на банката са претърпели исторически срив с 30-38 процента. Според и.д. министъра на финансите на Белгия Дидие Рейндерс не се налага клиентите на Дексиа да изтеглят своите средства. Той отбеляза, че в ЕС влоговете до 100 000 евро са гарантирани от държавата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *