Банкери, депутати и папата дори искат главата на Берлускони

Правителството на Берлускони се е провалико в прилагането на икономическите реформи, гласи техният аргумент. Депутатите, трима от които вече напуснаха сриващата се коалиция на премиера, твърдят, че „Италия се нуждае от нова политика и нов премиер“.  В писмо адресирано директно до премиера и публикувано в италианския вестник Corriere della Sera, народните представители пишат: „Искаме от Вас да направите подходящото нещо в тази ситуация“. Разбира се, става дума за подаване на оставка.
Досега Берлускони се противопоставяше на идеята за преходно правителство до края на неговия мандат, твърдейки, че единствената алтернатива са нови избори през пролетта. Което пък според него е безотговорно, докато страната е в криза.  Но в неговата собствена партия PDL все повече депутати чрез медиите настояват Берлускони да се оттегли и да позволи формирането на ново, дясно центристко правителство. Според едно от предложенията, начело на новото правителство може да застане досегашния ръководител на администрацията Джани Лета.
Президентът Джорджо Наполетано пък загатна във вторник, че не нужно да се излезе извън дясноцентристката формула, привличайки по-широка подкрепа за правителство на националното единство. Но днес президентът се отметна от думите си – нямало алтернатива на Берлускони.
Умберто Боси, лидерът на Северната лига, който е ключов поддръжник ан Берлускони, заяви, че според него правителство от технократи не е опция; неговата партия би предпочела предсрочни избори.
В сряда вечерта на заседание на правителството премиерът Берлускони не получи подкрепа за реформите, които той се надяваше да представи на срещата на Г20 в Кан. Като виновник за това се посочва Джулио Тремонти, икономическият министър, който е като трън в петата на медийния магнат и премиер.
Според Корадо Пасера – ръководител на банката Intesa San Paolo, която е с най-голямата клиентска мрежа в страната, „Италия абсолютно може да се справи със създалата се ситуация“, но това изисквало правителство, което се държи „по-различно от настоящото“.
Днес френската банка BNP Paribas съобщи, че намалява експозициите си в италиански суверенен дълг с 8.3 млрд. евро. Освен банкерите и опозицията отляво и отдясно, за оставката на Берлускони се обяви и Католическата църква.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 Пристигайки „с празни ръце“ на срещата на Г20 в Кан, италианският премиер заяви, че ще поиска вот на доверие в парламента за планираните от правителството мерки за стабилизиране на италианската икономика. Няма все още конкретни подробности какво точно предвиждат тези нови антикризисни мерки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *