Банкери предупредиха за очакван ръст на лихвите

Лихвите по кредитите и за домакинствата, и за бизнеса продължават да падат и през третото тримесечие на годината. Според анализ на Асоциацията на банките в България (АББ) в края на септември потребителските заеми в левове се олихвяват средно при 9.2%, жилищните – при 4.2%, а фирмените – при 3.9%. Ниската цена на кредита ще се запази със сигурност до края на годината, прогнозират от АББ.

Кога обаче лихвите ще тръгнат нагоре, зависи от поведението на Европейската централна банка. От банковата асоциация посочват, че ЕЦБ може да поддържа ниски лихвени проценти в следващите 12 месеца. Обезпокоителни сигнали обаче идват от САЩ и Великобритания, където основните лихвени проценти вече вървят нагоре. „Хората подценяват това, те трябва да знаят, че лихвите няма вечно да падат“, предупреди вчера Петър Андронов, председател на АББ. По думите му повечето банки вече имали указания при сключването на нови договори изрично да разясняват, че договорената цена на кредита автоматично ще започне да се качва с вдигането на лихвата на ЕЦБ, от която зависят и индексите Юрибор и Либор.

Икономическият растеж, подобряването на пазара на недвижими имоти и на пазара на труда водят до повишение на кредитната активност, отчетоха от АББ. Ръстът на кредита вече достига този на БВП – 3.6% в сравнение със септември м.г., като се изключи ефектът на програмата за саниране. Все още обаче домакинствата са по-активни от фирмите в търсенето на пари. Жилищните заеми са се повишили с 5.8% отпреди година, а потребителските – с 5.7%. Ръстът на кредитирането на бизнеса е 3.1%, информира в.Сега. Прогнозите са през 2018 и 2019 г. фирмите да засилят инвестиционната си активност и ръстът на теглените от тях заеми да надхвърли ръста на икономиката. Колкото по-силна е икономиката, толкова по-голяма е кредитната активност, заяви Петър Андронов.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *