Банките в България са в по-добро здраве

Българските банки са в много по-добро състояние, отколкото по времето преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на българския валутен борд .

Икономистът се мотивира с това, че сега условията за отпускане на кредити в България са много по-затегнати. „Сега в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние“, каза Ханке.

Според него кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват, но в България тя може да има и позитивен ефект.

„Много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента. По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: „Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България.“ Това е позитивният ефект, каза икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *