Банките в еврозоната се подготвят за предстоящите стрес тестове

Австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) е първата европейска банка, обявила увеличение на капитала за тази година, съобщава Reuters. В сряда институцията обяви продажба на акции, чрез което може да набере до 2.9 млрд. евро, които ще бъдат използвани за заздравяване на счетоводния баланс и изплащане на държавна помощ.

Стрес тестове

Очаква се и други банки в еврозоната да предприемат увеличение на капитала, за да посрещнат без притеснения стрес тестовете, които ще бъдат проведени от регулаторите през тази година. Европейската централна банка реши да провери стабилността на финансовите институции във валутния съюз, преди да поеме новите си функции на директен надзорник от ноември. Тези проверки целят и повишаване на доверието във финансовата система на еврозоната, докато регионът се възстановява от продължилата няколко години дългова криза. В края на миналата година анализаторите от PwC предупредиха, че през 2014 г. европейските банки може би ше трябва да запълват капиталови дупки за 280 млрд. евро.

Според източници на Reuters, близки до Raiffeisen, втората най-голяма банка в Централна и Източна Европа е договаряла с инвеститорите цени между 29 и 29.5 евро на акция, което представлява отстъпка от около 6.4% спрямо цените при затваряне на търговията във вторник. Австрийската банка цели да увеличи акционерския си капитал с до 50% чрез продажба на 97.5 млн. акции на нови и сегашни инвеститори.

„Този ход трябва да сложи край на слабото представяне на банката в сравнение с европейските й конкуренти, продължаващо вече повече от година. Това ще премести фокуса към стойността, осигурявана на акционерите“, коментира анализаторът от Berenberg Елени Папула. Банката майка Raiffeisen Zentralbank (RZB), която не се търгува на борсата, се е отказала да запише правата си и се е ангажирала да участва директно в търга с оферта за 750 млн. евро. RZB, която от своя страна е собственост на регионални финансови институции, в момента има 78.5% дял в Raiffeisen Bank International. След увеличението на капитала тя ще запази мажоритарен дял от около 60% в зависимост от крайните цени.

Префокусиране на бизнеса

RBI, която развива дейност и в България, в момента провежда стратегически преглед на операциите си и възнамерява да се фокусира в шест регионални пазара – Русия, Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Австрия. Банката си е поставила за цел да намали разходите си с 450 млн. евро през следващите три години. Подразделенията на RBI Украйна, Унгария и Словения са подложени на „специална преоценка“, макар през миналия месец банката да реши да не продава операциите си в Унгария засега. След продажбата на акции капиталът от първи ред на RBI по изискванията на Базел III ще достигне 9.9% от рисково претеглените активи спрямо 6.5% към края на септември. Raiffeisen обяви, че с парите от увеличението ще възстанови 1.75 млрд. евро, дадени от държавата. RBI иска да изчисти тези активи преди 2017 г., когато те ще спрат да се признават за капитал от първи ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *