Банките готвят масово повишение на такси и комисиони

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен. Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги.

Резултат с изображение за банки такси

Новината не е изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива. През последните години именно това е политиката на банките у нас – да компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират. Така например от началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3000 лева. Сегашните 0.10% стават 0.20%. Размерът на таксата е в проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лева, но през октомври и той ще се удвои и ще стане 400 лева, информира в.Сега.

Таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ от 1 октомври вече ще е 2 лв. -при 1.50 лв. сега. А когато става дума за междубанкови преводи, увеличението е от 3 на 4 лева. С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит – услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си – за ток, вода, парно и др.Банките готвят масово повишение на такси и комисиони.

По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта, а над 2000 лв. – с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо – с 0.2 процентни пункта.

Банка ДСК въвежда месечна такса за основна дебитна карта Mastercard и Visa. Досега такава такса не съществуваше нито за левовите, нито за евровите, нито за доларовите дебитни карти на ДСК, но от 1 октомври трезорът вече ще начислява всеки месец в зависимост от валутата по 4.15 лв., 2.15 евро или 2.75 щ.д.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *