Банките да се отворят към подрастващите

Банките се ориентират все повече към създаването на иновативни продукти, които могат да направят техният ресурс по-достъпен за повече хора – както като физически, така и като юридически лица. Затова и нуждата от създаване на банкови продукти, насочени към подрастващите расте, защото финансовото образование и грамотност са част от образованието и грамотността на всеки. Финансовите услуги, технологиите са вид глобален език, който хората трябва да могат да говорят от съвсем млада възраст и да го надграждат. Както децата учат английски още от детската градина, по подобен начин трябва да се създават подобни нагласи и по отношение на финансите. Защото финансите са неразделна част от нашето ежедневие.

Това заяви в  Bloomberg TV Bulgaria, по време на предаването „В развитие“  мениджърът на Mastercard за България Ваня Манова. Тя коментира аспектите на финансовите услуги за подрастващите и свързаните с тях въпроси за сигурността. Манова гостува в предаването в светлината на разработения от Mastercard и Child and Youth Finance International пръв по рода си наръчник за по-безопасни плащания, насочен към непълнолетните.

Подрастващите до голяма степен са зависими от родителите си и именно финансовите инструменти и услуги дават на родителите един много ефективен начин на контрол на това кога и къде изразходват средствата си. Защото ако им дават пари в брой, освен ако не изискват касови бележки, което е невъзможно, те няма начин да разберат за как и за какво децата им са изхарчили парите си“, каза още тя.

„Това, което е изключително важно, е, че дори и да има неоторизирано плащане, или някаква подобна ситуация, винаги това плащане може да бъде оспорено всичко, в крайна сметка, да се окаже наред. Докато при една финансова загуба, свързана с пари в брой, обикновено последиците са еднократни и завинаги“, коментира Манова.

Нали си спомняте крилатата мисъл на Марк Твен:  „Не позволявай училището да попречи на образованието ти.“  Това с особена сила днес важи за знанията и уменията по финансова грамотност – дисциплина, която много рядко може да надникне зад завесата на вековните традиции в образованието, където все послушанието е висша благодател, а непослушанието проява на лошо възпитание и липса на интерес към науките…

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *