Банките добавиха 99 милиона лева към печалбата си само за месец

Нови 98.8 млн. лв. са прибавили към печалбата си банките у нас през август. Това показват последните данни на БНБ за състоянието на банковата система. За 8-те месеца на 2015 г. трезорите у нас са спечелили общо 712.5 млн. лв. Това е с 5 пъти по-голяма печалба, отколкото година по-рано, когато системата отчете 143.2 млн. лв. Тогава обаче поставените под надзор КТБ и банка „Виктория“ трупаха загуби. Без данните за двете банки печалбата на системата преди година е била 556 млн. лв., или с 28% по-малко, отколкото е сега.

Печалбата през август е с 11.6 млн. лв. по-слаба от тази през предходния юли. Въпреки това август е сред трите най-успешни месеца за банките от началото на годината. По-голяма печалба трезорите са отчели през януари – 120.6 млн. лв., и през юли – 110.4 млн. лв. Най-слабият месец за системата беше юни, когато печалбата й беше 56.4 млн. лв.

През август приходите на банките от лихви са 300 млн. лв. От началото на годината до началото на септември общата им сума достига 2.471 милиарда лева. На годишна база доходът от лихви обаче намалява с над половин милиард – 540 млн. лв. Причината за това е в по-ниските лихвени нива по заемите. В същото време обаче заради драстичното намаление на лихвите по депозитите разходите по това перо са с 553 млн. лв. по-малко, отколкото година по-рано. Докато в края на август 2014 г. разходите за лихви са били за 1.189 милиарда лева, сега те са се свили до 636 млн. лева. Така по-бързо намаляващите лихви по влоговете изцяло компенсират загубите на трезорите от спадащата цена на заемите.

През август доходите на банките от такси и комисиони са били 85.6 млн. лв. От началото на годината общата им сума е 672.3 млн. лв. По това перо до края на август банките са събрали с 45.6 млн. лв. повече отпреди година.

По данни на БНБ депозитите в банковата система в края на август са 71.9 млрд. лв., или с 294 млн. лв. повече спрямо предходния месец. За месец спестяванията на фирмите нарастват с 356 млн. лв., а привлечените средства от други финансови предприятия – със 154 млн. лв. Депозитите на домакинства пък се увеличават със 71 млн. лв. Спад има при спестяванията от секторите държавно управление и кредитни институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *