Банките замразиха лихвите по кредитите

Банките замразиха лихвите по кредитите. През юни те останаха на нивото от предния месец – май. Това показва проучване на анализаторите от „Моите пари“.

Само две банки са подобрили условията при отпускане на заеми, но това не се е отразило върху средната им цена.

През юни най-добрите оферти за жилищни кредити са с годишен процент на разходите (ГПР) от 4.98% (това включва лихвения процент заедно с таксите и комисионите по обслужването на кредита) – на практика без промяна в сравнение с май. При ипотеките в евро също няма промяна, като средната лихва е 5.27%. Не се е променила и цената на потребителските кредити – за заемите с поръчител ГПР остава 11.97%, а без поръчител – 12.47%.

В момента лихвите по кредитите у нас са на най-ниските си исторически нива. От няколко месеца обаче понижението им вече не е така изявено, показва и статистиката на БНБ. Финансисти вече прогнозираха, че поевтиняването на заемите ще спре до края на годината, а през 2018 г. лихвите ще тръгнат нагоре, повлияни от международните пазари и от политиката на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. От Асоциацията на банките в България дори предупредиха хората да бъдат предпазливи при теглене на заеми, да предвидят резерви, защото при корекция на лихвите може да останат на ръба на финансовите си възможности.

През юни спря пълзенето надолу и на лихвите по депозитите и те също се задържаха на нивата от предния месец. Средната ефективна годишна лихва по 3-месечните депозити остава 0.07%, сочи проучването на „Моите пари“. Някои банки дори са лансирали нови оферти за по-висока доходност, ако депозантите ползват определени допълнителни услуги. Все пак пет финансови институции са понижили през юни доходността по някои от срочните си депозити.

В същото време БНБ предупреди, че ликвидността в банковата система се запазва висока, поради което не е изключено някои банки да потърсят по-доходоносни и по-рискови алтернативи да инвестират свободните си ресурси. В доклада си за банките за първото тримесечие на т.г. БНБ препоръчва те да са по-консервативни при отпускането на заеми и да продължат с усилията си в управлението на необслужваните кредити, информира в.Сега.

В края на март депозитите в търговските банки достигат 78.9 млрд. лв., като нарастването за първите три месеца на годината е с 276 млн. лв. Брутният кредитен портфейл обаче е нараснал по-бързо през първото тримесечие – с 291 млн. лв. Делът на брутните необслужвани кредити през март е 12.6% при 14.4% преди година.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *