Банките не понижиха такси и комисионни

Революционното падане на такси и комисиони, което трябваше да се случи от 1 февруари, не се състоя.

 

От днес е в сила закон, според който и най-бедният български гражданин има право на една основна разплащателна сметка, която да му коства минимални разходи. Преглед на тарифите на банките обаче показва, че формално те са изпълнили задължението да предложат облекчени условия за т.нар. „сметка за основни операции“, но преференциите не се отличават драматично от стандартните разценки.

Много българи не искат да си имат вземане-даване с банки, защото са наплашени от високите такси и комисиони. В същото време все повече държавни и общински служби отказват да плащат и да получават суми на каса. Идеята на основната сметка е да могат да си я позволят дори хора, които живеят само от обезщетения и помощи.

Но както се вижда от тарифите, като се сумират таксите за поддържане на самата сметка и на картата към нея, се оказва, че за 12 месеца банката може да ви „изяде“ 40-50 лева.

Оказва се, че повечето банки предлагат отваряне на сметка за основни операции (СОО) срещу 1.90 – 2 лева. А това е близко до средната такса за всички разплащателни сметки в България и досега – 2.16 лв.

Откриването на СОО струва 1.90 лв. в ЦКБ, но ако се издаде и дебитна карта към нея, е безплатно. За обслужването на сметката обаче банката прибира по 1.45 лева месечно, а ако върху парите е наложен запор от някой кредитор, услугата по поддръжката поскъпва на 9.50 лв. При УниКредит Булбанк отварянето на основна сметка струва 1.99 лв, информира в.Сега . Поддръжката се таксува с 99 ст. месечно – ако по сметката ще постъпват редовно пари, а в противен случай таксата е 1.50 лева. Райфайзен предлага „банкова сметка за бедни“ срещу 2 лева за откриването и по 1.70 лева месечно за поддръжка. Пощенска банка събира 1.90 лв. месечно за обслужване на основната сметка.

ОББ дори не се е постарала особено. На сайта й е обявено, че самото откриване на сметка за основни операции в левове е безплатно, но за всичко друго ще удържа стандартните такси и комисиони според действащата тарифа за разплащателни сметки. Инвестбанк открива безплатно СОО, но ако към нея издаде и дебитна карта, таксата е 1.45 лв. За поддръжката на сметката банката събира комисион 1.50 лв. месечно, а ако е издала и дебитна карта – 1.85 лева.

В СИБанк откриването на СОО струва 2.10 лева. После всеки месец се начислява такса обслужване на сметката, която варира от 1.80 до 2.50 лева. Обслужването включва издаване на месечно извлечение за движението на парите по сметката, което може да се получава по мейл, онлайн в портал, в банков офис или по пощата, и затова таксата е различна. Ако клиентът иска и дебитна карта, тогава откриването на сметката ще му излезе по-евтино – 95 ст. Но пък после всеки месец ще дължи и такса за обслужване на дебитната карта. Тя е 90 стотинки.

Изводът е, че банките нямат намерение да се лишават от сериозни приходи и не са променили сериозно ценоразписа си за т.нар. сметка за основни операции.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *