Банките плахо започнаха да свалят лихвите по кредити

През септември банките плахо започнаха да подобряват своите офертите по кредити, обобщават тенденциите в началото на новия бизнес сезон за банковата система анализаторите от Моите пари.
Макар и плахи и малко на брой, опитите да се подобрят условията по ипотечните заеми продължават. Индикации за това има и при потребителските кредити.
Няколко трезора вече се престрашиха да предприемат тази стъпка през септември. Досега кредиторите наблягаха на набирането на ресурс, който вероятно вече е достатъчен, за да се даде нов тласък на кредитирането, обясняват експертите.
През изминалият месец бяха коригирани и лихвите по потребителските кредити, предгалани от Райфайзенбанк България. Промените се изразяват в намаляване на лихвите по новоотпусканите кредити с около 0.5 – 1.5 п.п.
Намалените лихви се отнасят основно за кредитите, обезпечени с поръчителство. Така например, потребителските кредити с поръчител и превод на работна заплата в лева се отпускат с лихва от 12.95%, при предишна от 14.45%. Същият кредит, в евро, се предлага с лихва от 11.95%, при стара стойност от 12.45%.
Четири банки подобриха своите оферти за ипотечни кредити през септември – Юробанк И Еф Джи България, Райфайзенбанк, СИБанк и УниКредит Булбанк. И при четирите трезора поевтиняването на евровите кридити беше много по-чувствително от това на кредитите в лева. Най-съществени корекции предприе УниКредит Булбанк. Банката върна диференциацията на лихвите в зависимост от валутата, като загърби досегашната практика на еднакви лихви за кредити в лева и евро.
Няколкото положителни сигнала обаче не бива да бъдат повод за прибързани заключения, обясняват от Моите пари.
През септември лихвите по депозити останаха високи, което е доказателство, че банките все още изпитват нужда от всяка свободна единица ресурс. Показателно за това е, че сроковете на някои промоционални предложения бяха удължен. Статуквото обаче не остана обичайното и се забеляза леко раздвижване. През септември не станахме свидетели на покачвания на лихви, дори напротив, някои банки вече свалиха своите. Въпреки това, макар и намалени малко те остават високи.
През месецът единадесет банки промениха офертите си по срочни депозити. Това, което заслужава внимание е, че поведението на банките, целящо привличане на свеж ресурс се оказа разнопосочно. Едни от тях удължиха сроковете на промоционалните си кампании, други започнаха активно предлагане на нови депозити, а трети коригираха лихвите си в посока намаление.
За значително понижаване на предлаганите годишни лихви по срочни депозити обаче все още е рано да се говори. Спадът на лихвените равнища е реалност, но все още не е закономерност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *