Банките свалиха до 4,37% лихвите по жилищните кредити

Банките свалиха лихвите по жилищните кредити в лева до 4,37%. Това сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ) за юни 2017 г.

Само за месец годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е паднал с 0,03 на сто. Цената на ипотечните заеми се намира на рекордно ниско ниво, като се понижава за шестнадесети пореден месец. През февруари 2016 г. е била 5,89%. Това означава, че от февруари миналата година до юни 2016 г. се отчита спад от 1,52 на сто. На годишна база се наблюдава понижение на ГПР с 1,03%, тъй като през миналата година заем за покупка на апартамент изтеглен в лева трезорите са отпускали срещу 5,40%.

 

Понижение се отчита и при ипотечните кредити в евро

 

През май лихвата е била 4,74%. Месец по-късно процентът пада с 0,50 на сто – до 4,24%. За година жилищните заеми са поевтинели с 1,94%, тъй като през шестия месец на миналата година банките са искали 6,18% лихва.

Анализатори обаче смятат, че спадът ще продължи до 2019 г., след което лихвите ще тръгнат в обратна посока. Експертите ни съветват, че не трябва просто да подписваме договори, а и да четем и слушаме внимателно какво ни казват по време на отпускане на кредита.

Според данните потребителските кредити, изтеглени в българска валута, поскъпват. Така през май лихвата е била 9,42%, а месец по-късно скача до 9,66 на сто. В сравнение с юни на 2016 г. обаче заемите за покупка на стоки поевтиняват, като през миналата година лихвата е възлизала на 10,42%. При заемите за потребление в евро се наблюдава малко понижение на месечна база – от 0,21%, тъй като през юни ГПР е бил 5,59%. При големите заеми на фирми БНБ отново отчита спад но единствено при кредитите до 1 млн. евро изтеглени в европейска валута. При тях месечното понижение е в размер на 0,29%. Тези пък договорени в лева поскъпват с 0,07 на сто, но на годишна база лихвата се е понижила с 0,45 на сто до 4,25%.

Корпоративните кредити над 1 млн. лв. в българска валута и евро също са поскъпнали. През май лихвите по тях са били 3,13 и 3,39%, като месец по-късно процентите вече са 3,43 и 3,87 на сто.

Статистиката на централната банка показва още, че лихвените проценти по влоговете лева на домакинствата са се понижили за месец с 0,01 процентни пункта. Така се оказва, че ако сме си депозирали парите в лева през май лихвата, която сме щели да получим е 0,45%, а през юни – 0,44 на сто. Новият лихвен процент при влоговете в евро пък е 0,30 на сто. Оказва се обаче, че за година влоговете са поевтинели двойно, тъй като миналогодишните лихви са били на нива около 0,80 и 0,60 на сто

 

Въпреки понижението при влоговете на домакинствата, лихвите при фирмените депозити в лева се покачват. За месец процентът се покачва от 0,17% на 0,18%. Ако обаче търговците са си сложили парите си в банка през миналия юни, лихвата, която са щели да им дадат трезорите, е 0,35%. При договорените сметки в евро, се отчита понижение от 0,03% като през юни лихвата достига 0,19 на сто, информира monitor.bg.

Според експертите е възможно още известна корекция надолу на лихвените проценти по депозитите, но в средносрочен план ще има стабилизация на тези нива, тъй като те зависят основно от решенията на Европейската централна банка и Федералния резерв.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *