Банките спечелиха 488 млн. от такси

Банките спечелиха 488 млн. лв. само от такси и комисионни през първата половина на годината, като това е с 9,3% повече от същия период на миналата.

В същото време се оказва, че падането на лихвите не води до съществен ръст на кредитирането и до по-високи печалби за банките. Нетният лихвен доход на банките до юни е 1,3 млрд. лв., но това е с 5,2% по-малко спрямо първите шест месеца на миналата година. В резултат реализираната печалба на банковата система до юни 2017 г. е 660 млн. лв., или със 113 млн. лв. (14,6%) по-малко от отчетената за същия период на миналата година. Това се посочва в изданието на БНБ „Банките в България“ за периода април-юни 2017 г.

Общият размер на отпуснатите кредити от банките (без заемите за кредитни институции) отбеляза растеж през второто тримесечие от 1,4% (771 млн. лв.) и достигна 55,5 млрд. лв. в края на юни. Това обаче се дължи на гражданите, докато бизнесът взима по-малко кредити, което показва, че инвестира по-малко в разширяване на дейността си. Кредитите за нефинансови предприятия намаляха с 294 млн. лв. през второто тримесечие. Увеличение бе отчетено при кредитите за домакинствата – с 633 млн. лв., и за други финансови предприятия – с 462 млн. лв.

Общата сума на активите на банките нарасна с 91 млн. лв. (0,1%) през тримесечието и достигна 93 млрд. лв. В края на юни общата сума на депозитите в банките е 79,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 363 млн. лв. (0,5%) за три месеца. Нарастване се отчита при депозитите на кредитни институции (с 428 млн. лв.), нефинансови предприятия (с 387 млн. лв.), домакинства (със 172 млн. лв.) и сектор държавно управление (със 102 млн. лв.).

Намаляват депозитите на други финансови предприятия (със 727 млн. лв.). Това се дължи на тенденцията все повече пари на пенсионни компании и застрахователи да се инвестират на борси в чужбина в търсене на по-висока доходност, информира в.Стандарт.

Спрямо края на март необслужваните кредити се свиват с 5,1% (504 млн. лв.), а общата сума на кредитите и авансите пада с 1% (със 773 млн. лв.). В резултат делът на необслужваните кредити и аванси се понижи през тримесечието с 0,5 процентни пункта до 12,1%, а на годишна база – с близо 2 процентни пункта поради намалението на размера им с 1,1 млрд. лв.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *