Банките очакват 3% ръст на кредитирането

С 3% повече отпуснати кредити и запазване на лихвите по заемите такива, каквито са сега – това е, което потребителите могат да очакват от банките през 2017 г. според висши мениджъри и експерти от сектора.

Прогнозата им е консервативна заради политическата несигурност и все още неразчетените ефекти от по-тежките регулации в сектора, които ще влязат в действие. При всички положения трендът е позитивен не само за банките, но и за клиентите им, особено в корпоративния сектор. Големите въпросителни занапред са дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще последва Федералния резерв на САЩ във вдигането на лихвите и ако да – кога, защото това ще окаже влияние и върху банковите лихви тук. Другата е доколко банките биха се изкушили да кредитират по-рисково, тъй като изтънелият лихвен марж не позволява да се постигнат онези печалби, които акционерите изискват.

Ръст като при икономиката

Прогнозите за българската икономика са добри и очакваме раздвижване на пазара през 2017-а, което да доведе до ръст на кредитите с около 3%, сравним с очаквания ръст на икономиката на страната, прогнозира екипът на Пощенска банка. Институцията има основание да е толкова оптимистична, тъй като резултатите й през миналата година показваха оживление в кредитирането. До края на септември в банката са сключени над 200 сделки с малки и средни предприятия на обща стойност 160 млн. лв. Към тях се добавят още 150 млн. лв. кредити, предоставени на големи корпоративни клиенти, по данни на Пощенска банка. „Ситуацията предлага добри възможности за финансиране на проекти – ниски лихви, изгодни такси и комисиони, както и срокове за изпълнение на проектите. Най-често кредитираме компании в сегмента на търговията на дребно и едро, производството, транспорта, ресторантьорството, както и експортно ориентираните сектори“, посочват от институцията.

Според експертите ръстът в кредитирането на домакинствата също ще е подобен, макар и с малко по-нисък процент, защото при банкирането на дребно е необходимо повече време, за да се обърне тенденцията и да се усети промяната.

„Очаквам да има съживяване в сектор строителство, тъй като последните данни показват увеличение на издадените разрешителни за започване на строителство, а също и ръст в търсенето на имоти“, прогнозира и Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка, с което насочва към двигателите на растежа в кредитирането през новата година. Според Чакалски големите натрупвания на кеш в системата търсят къде да се реализират, а депозитите не могат да бъдат считани за инвестиция заради ниската доходност, която предлагат. Фондовата борса също не е алтернатива за мнозина, така че за повечето потребители имотите остават като добра възможност, още повече че на тях се гледа като на инвестиция с непреходна стойност. „Особено някои категории, например имоти в центъра на София – през последната година цената им е нараснала с 20 – 30%, което е огромен скок. Това би могло да се разпространи и върху останалата част от сектора, включително недовършени сгради“, разсъждава банкерът.

Към имотния сегмент насочва и Цветан Петринин, изпълнителен директор на Ти Би Ай банк. „Кредитирането следва потребителските нужди. В момента пазарът на недвижими имоти е с най-голям ръст и при постоянно намаляващи лихви очаквам плавен, но сигурен ръст през 2017 г.“, прогнозира мениджърът. Друг аргумент за позитивните очаквания идва по линия на крайното потребление, което през миналата година нарасна с 1% на годишна база, информира capital.bg. Това е добър знак, но не достатъчен, за да очакваме голям ръст в търсенето на потребителски кредити. А това ще задържи лихвите по заемите на близки или на същите нива, смята Петринин.

Според него на фона на политическата нестабилност и очакваното сливане между големи банки на пазара, едва ли при големите институции можем да очакваме агресивно предлагане на нови продукти и услуги. По-скоро по-малките играчи на пазара ще се опитат да бъдат по-конкурентоспособни, като започнат да предлагат все по-голяма част от услугите си чрез дигиталните канали.

Лихвите остават същите

Надеждите, че усетеното понижение на лихвите по кредитите, включително за домакинствата, ще продължи, не са много големи. Такава възможност не е изключена за някои специфични категории заеми, но е ограничена, според Зденек Метелак, изпълнителен директор „Банкиране на дребно и клонова мрежа“ в Сосиете женерал Експресбанк. Основните фактори, които ще влияят, са развитието на икономиката и косвено – резултатът от изборите, които предстоят в страни като България, Германия, Франция.

В Пощенска банка също не виждат възможност за по-ниски лихви. Оттам изтъкват два фактора, които ще влияят за задържане на лихвите на настоящите им нива – от една страна, възможностите за по-нататъшно сваляне на лихвите по депозитите са почти „изконсумирани“ и съответно това спестяване да бъде прехвърлено към кредитополучателите, а от друга – в развитите държави започва бавно да се натрупва критична маса за обръщане на посоката на движение на лихвите и този ефект рано или късно ще се пренесе и в България.

Ако въпреки това на пазара се появят по-ниски лихви, потребителите трябва да внимават дали това не върви в пакет с по-високи такси. След последните две години на плавно увеличение таксите са на нива, отвъд които прекалят ли, банките рискуват да губят клиенти. Но по-тежките регулации повишават разходите на банките, а това директно влияе на крайната цена за клиентите.

Външни фактори също може да се отразят върху цената на заемите в страната. Първото вдигане на лихвите, което ФЕД направи в края на миналата година, може да бъде последвано от ЕЦБ, макар засега сигналите да не са такива, коментира Оливър Рьогл, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България. Той посочва, че клиентите имат възможност да се застраховат срещу това, като изберат продукт с фиксирана лихва.

Банковите експерти не очакват подобрение на лихвите по депозитите нито през 2017-а, нито в по-далечно бъдеще и са категорични, че те са стигнали абсолютното дъно. Възможност за по-добър доход от спестяванията остават хибридните продукти между депозит и инвестиция във взаимен фонд и прогнозите са, че интересът към тях ще продължи да нараства.

Пред изкушението на старите грешки

Дори и да бъде постигнат, очакваният растеж на кредитирането не би донесъл желаната от банките печалба. Лихвеният марж също не е достатъчен, а приходът от такси и комисиони не успява да компенсира. Затова в гилдията има очаквания, че някои банки може да се впуснат в малко по-рисково кредитиране.

„Вярвам, че хората, включително банкерите, се учат от своите грешки, но пазарните условия днес – добри макроикономически показатели, изобилна ликвидност, намаляващите разходи за поетият риск и ограничения ръст в търсенето на заеми – може да доведат дотам да се финансират проекти при лихви, които са твърде ниски, за да обезпечат потенциалния кредитен риск. Но това е нещо, което ние ще можем да видим по-късно, когато икономическият цикъл отново тръгне надолу“, коментира Зденек Метелак от SG Експресбанк.

„Сегашните банкови мениджъри много добре научиха урока на прекомерния риск и трябва да се смени цяло поколение, за да дойдат по-рисково настроени банкери, който не си спомнят последствията“, добавя Цветан Петринин от Ти Би Ай банк.

 

 

 

 

 

 

 

inancebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *