Банките често алармират за хакерски атаки: „Внимание! Фишинг!“

С навлизане на социалните мрежи в живота ни се увеличиха и опитите за хакерски атаки над акаунтите.  Причините често са различни: болезнена ревност от половинки, озлобени приятели,  хакери, които имат за цел да ви изнудват или просто някой е решил да се доказва. В поредица от публикации ще се опитаме да внесем известна яснота за най-големите опасности, които дебнат в мрежата и как можем по най-лесния начин да се предпазим от тях. В действителност сървърите на фейсбук са изключително добре защитени и всяка хакерска атака, отправена директно към тях, е обречена на провал . Може би тук е мястото да вметна, че магически софтуери от типа „Въведи името на потребителя и натисни HACK” просто не работят“.  По-точно те си работят, но целта им е да ви заразят компютъра с някой вирус.

Ето и по-разпространените начини за хакване:

1. Фишинг

Това е създаване на фалшива страница за логване във фейсбук и  когато въведете данните си за достъп, се пращат на хакера. Забелязва се лесно URL адреса не е този на фейсбук. Нали не бихте дали ключовете за дома си на непознат?  Просто не попълвайте полетата и всичко ще е наред, но ако сте го направи побързайте да смените паролата си.

fishing

2. Разкриване на запаметени пароли от браузъра.
Да, собственият ви браузър може да ви „предаде“ като услужливо запазва паролите ви.
Chrome: Goto tools -> Options -> Personal Stuff -> Manage saved Passwords
FireFox: Goto tools -> Options -> Security -> Saved Passwords
Методът изисква физически достъп до компютъра ви. За да се предпазите, отидете на горепосочените опции и изтрийте записаните пароли. Ако браузърът ви отново иска да  запише паролата ви, просто откажете.
3. Кийлогване.
Това е един от най-разпространените начини за хакване и не само на файсбук акаунти. Работи като прихваща всеки един натиснат на клавиатурата клавиш. Този метод поради своята простота  дава сравнително добри резултати и не са необходим специални компютърни умения за да го ползвате. Дели се на два вида:

keylogerХардуерен кийлогър
Представлява малко устройство което се включва между клавиатурата и компютъра и по този начин прихваща всичко написано. След известно време трябва да бъде свалено и данните да бъдат разчетени. Неудобството е, че се изисква физически достъп до компютъра на жертвата, лесно се забелязва и при лаптопи няма как да се включи.

Софтуерен  кийлогър

Това са програмки, които записват всеки натиснат клавиш, работят си „тихо“ без да пречат на работата на компютъра и могат да пращат събраните данни на емайл или FTP. Инсталират се с физически достъп до компютъра на жертвата или се разпространяват като вирус.

Повечето антивирусни програми успешно ги прехващат и неутрализират. Няма да спирам на тях, за да не навредя на някой.

Разбира се има и други методи, но с тях по-подробно ще се занимае групата на етичните хакери, която създадохме наскоро и ще продължим да ви уведомяваме с цел да ви предпазим.

Как да се предпазим ?

  Файсбук предлага  няколко начина за защита на вашият профил.

1 . Кликнете на малкото триъгълниче горе в дясно на синята лента и изберете настройки.

  1. Отидете на „Сигурност“ -> „Къде сте влезли в системата“ и изберете „Край на дейността“ за всички устройства, които не ползвате или ви се сторят съмнителни.
  2. Във „Вашите браузъри и приложения“ и премахнете всички излишни или съмнителни.
  3. За да повишите сигурността си отидете на „Одобрения за вход в системата“ и сложете отметка на „Изисквай защитен код за достъп до моя профил от непознат браузър“. Въведете или актуализирайте телефонният си номер. Така при всеки опит за влизане от непознато устройство или браузър ще ви се изпраща код на телефона, с който да потвърдите.

Очаквайте продължение по темата за личната ви сигурност и интернет.  С уважение!

 

Атанас КОСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *