Банки по време на криза

В края на януари, във времето на колапс на емблематични за американската икономика имена и когато всички играчи на пазара се страхуваха от фалит, в Лонг Айлън врати отвори малката банка Hanover Community Bank.
Пред Garden City Park (Ню Йорк) се наредиха тълпи от клиенти, а опитът за привличане на капитал в размер на $20 млн. чрез продажба на депозитни сертификати донесе цели $43 млн.
Така, когато дребните инвеститори разпродаваха на капиталовите пазари, откриването на Hanover й донесе мигновена печалба от над $1 млн., писа „Уолстрийт джърнъл“.
Независимо от факта, че финансовата система в САЩ преживява най-трудните си времена от Великата депресия, някои аналитици смятат, че именно сега е „златният“ момент за регистриране на нова банка.
В подкрепа на това бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан заяви, че точно това би направил, ако бе по-млад с 50 години. 83-годишният Грийнспан твърди, че приходите на новите банки ще бъдат „впечатляващи“.
По данни на федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC), през миналата година в САЩ са се появили на бял свят общо 78 банки.
Новите банки ще трябва да станат познаваеми за клиентите, което изисква време и разходи. Но те имат неоспоримо преимущество пред зрелите си конкуренти – отсъствие на проблемни кредити.
Допълнително затягането на кредитирането като цяло помага на новите да подбират внимателно претендентите за получаване на заеми. Допълнително се разширява разликата между стойността на средствата и приходите от кредита, което увеличава потенциалните печалби.
Според експерти резкият прираст на нови банки ще окаже подкрепа на икономиката на страната.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *