Банкова интервенция в подкрепа на долара

Еднопосочната разпродажба на долари се превърна в най-доходоносното занимание през последните няколко месеца. Опасенията около американската финансова система са толкова големи, че доларът беше свален до 12-годишно дъно спрямо йената и до невижданите $1.5650 за евро. Опасността от продължаващата слабост на американската валута се засилват, а Федералният резерв, ЕЦБ и Японската банка като че ли се подготвят за групова пазарна интервенция.
Агресивните лихвени понижения в САЩ допълнително навреждат на щатската валута, която не получава подкрепа от никъде. И двете практики предполагат разрастване на инфлацията в страната, а оттам и загуба на инвеститорско доверие в американски активи и още по-силни доларови разпродажби.
За всички е ясно, че доларът започва да ускорява загубите си. През цялата 2007 г. доларът изгуби 10.4% към еврото, като към края на годината котировките като че ли се стабилизираха. През февруари обаче, „зелените пари“ понижиха рязко стойността си с нови 6.5%.
Ако погледнем по-обстойно на нещата, забелязваме че в момента евтиният долар е в полза на американската икономика, но сриващият се долар не е в полза на никого. Ако инвеститорите започнат да разпродават доларово деноминираните си активи, тогава ФЕД може да изгуби контрол над монетарната политика. Европа и Япония пък ще ги сполети икономическа криза, тъй като ще са загубили най-важния си търговски и бизнес партньор.
Би било безсмислено, глупаво и дори неправилно да се поправя рязко стойността на долара в сегашния момент. Пазарът е институцията, която най-правилно определя коя валута колко струва, но в момента е видно, че доларът отдавна е преминал под реалната си стойност. Една банкова интервенция би имала частичен ефект. Тя ще ограничи падането на долара, като всее страх сред спекулантите, които разпродават долари, понеже в момента от това се печели.
Координацията между големите световни банки е много важна част от плана. На теория, ФЕД и ЕЦБ могат сами да се справят със задачата, но ако и Японската централна банка подкрепи инициативата, шансовете за успех се увеличават рязко. При тази ситуацията обаче може да възникне проблем с останалите азиатски банки, които до момента държаха приоритетно валутните си резерви в долари. В момента, в който забележат, че доларът се покачва те ще започнат трескаво да прехвърлят доларовите си резерви в евро и йени на по-изгоден курс. Страните от Г7 обаче, трябва да притиснат азиатските износно ориентирани икономики с по-бързата ревалвация на валутите им, като така отклонят вниманието им от интервенцията и личното им облагодетелстване от нея.
Интервенцията на валутните пазари не е предпочитан ход, тъй като голяма част от днешните проблеми са следствие от минали пазарни манипулации. Рисковете са ужасно големи, особено за репутацията на централните банки при един евентуален провал на операцията. Ако обаче всичко мине по план доларът ще се стабилизира, а с него и нормалната световна икономика и пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *