Банковите такси били неясни и високи

Банките променят често таксите си, които са неясни и непредсказуеми, без знанието на потребителите. Затова алармираха от неправителствената организация „Активни потребители“, цитирани от БТА.

Според експертите имало и такси, които са неоправдано високи – например комисионите, които банките удържат при плащане на такси, данъци и задължения на граждани към държавата. Оттам дадоха пример с таксата, която хората трябва да платят на банката, която обслужва МВР, ако искат да им бъде издаден международен паспорт с експресна поръчка. За превода от 200 лева, таксата е 20 лева.

От асоциацията се обявиха и за повече прозрачност, яснота и съпоставимост на банковите такси, като напомниха, че през август еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние е изпратил писмо до председателя на Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC) Герхард Хофман, чрез което Европейската комисия възлага на EBIC незабавно да открие и приложи решения, които да гарантират правилно разбиране и съпоставимост на банковите такси в целия Европейски съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *