Банковото кредитиране в Китай удари 4-годишен връх

Централната банка на Китай (PBOC) се опитва да ограничи кредитната активност на местните банки, но определено ще трябва да направи още много, имайки предвид последните данни, които показаха поредния ръст на отпуснатите кредити, пише CNBC.

През януари финансовите институции в Поднебесната империя са раздали нови заеми за 1,32 трлн. юана (217,6 млрд. долара). Сумата е три пъти по-голяма от размера на всички отпуснати кредити през декември. По този начин кредитната активност удари 4-годишен връх.

През миналия месец общото социално финансиране – по-широкият измерител за ликвидността и кредитната активност в икономиката на Китай – възлезе на 2,58 трлн. юана. Сумата е два пъти над тази през декември.

На бурния кредитен растеж в Китай се гледа като на един от основните рискове, пред който е изправена втората по големина икономика в света. Централната банка на страната се опитва да го обуздае, като поддържа краткосрочните лихвени проценти високи, за да ограничи спекулативното кредитиране или отпускането на заеми към кредитополучатели, които носят твърде висок риск.

„PBOC се опитва да ограничи капиталовите разходи, за да забави темпа на растеж на кредитирането с цел да намали спестяванията, като по този начин стимулира потреблението“, споделя пред CNBC главният стратег на Société Générale в Азия Гай Стиър. „Очакваме банковото кредитиране да се охлади доста по-бързо от очакваното.“

Икономистите имат едно наум заради факта, че данните за кредитирането може да са в следствие на нарасналата ликвидност в навечерието на празниците около Китайската нова година. Експертите посочват още, че темпът на прираст на паричния агрегат М2 (измерител на паричното предлагане в икономиката, съставен най-вече от срочните влогове и депозитите със срок до 2 години) и паричният агрегат М1 е стабилен. През януари М2 се разшири с 13,2% на годишна база, оправдавайки пазарните очаквания. През декември показателят нарасна с 13,6% на годишна база.

Генералното заключение е, че въпреки признаците за забавяне на икономическия растеж на Китай, инвестициите и кредитирането продължават да са негов двигател.

„Моделът на Китай е подобен на този в другите развиващи се пазари, когато се намират в края на период на силен растеж. Те прибягват до модел на икономически растеж, движен от инвестициите, а не от потреблението. Такъв, който е подхранван от поемането на дългове. Януарските цифри ни подсказват, че моделът в Китай е точно такъв“, каза директорът и пазарен анализатор за развиващите се пазари в JPMorgan за Азия Ейдриън Моват.

Според икономистите от значение сега ще бъде как Централната банка на Китай ще реагира на последните данни. Въпреки че PBOC едва ли ще отвърне с последващо повишаване на лихвените проценти, то е по-вероятно краткосрочните лихви на паричния пазар да останат високи.

„Все още е налице риск по отношение на политиките. Как PBOC ще се приеме факта, че банковото кредитиране е по-високо, отколкото иска тя?“, допълва Стиър от Société Générale. „Това, за което хората трябва да се притесняват, е политическият отзвук, а не толкова цикличността в краткосрочен план.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *