Банско – края на горещите пазари на имоти в Източна Европа

Големият бум на пазара на имоти в България претърпя крах, отнасяйки със себе си мечти за бърза печалба и малко от историческия чар на един планински град, пише Associated Press.
Ски курортът Банско стои като символ на края на горещите пазари на ваканционни имоти в Източна Европа за чужденци, често британски и ирландски инвеститори, които търсеха приходи от отдаване под наем или просто бърза печалба от повишаващите се цени, пише в материала.
Днес много от тези, които са дали депозит от 10-15% за недовършени сгради – практика, известна като „купуване на зелено“, не успяват да осигурят останалата част от парите. Причината е, че те самите са под финансов натиск вкъщи или не могат да получат ипотека, за да финансират останалата част от покупката си.
Предприемачи фалират, по-голямата част от 120 агенции за имоти в града с население от 9000 души са затворили, а полузавършени блокове с апартаменти стоят с арматурни прътове, стърчащи във въздуха, обобщава агенцията.
Бумът, започнал през 2002 г. в Банско и морски курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци, наля средства в местни джобове. Също така обаче помрачи красотата на Банско.
Днес някои имоти се купуват на по-ниска цена от инвестиционни фондове, които могат да чакат купувачите да се върнат на българския пазар. Други собственици обаче нямат този късмет.
„Обаждат ни се хора от Великобритания, които искат имотът им да бъде продаден възможно най-скоро“, казва пред агенцията Деби Гибс, която управлява офис на Bower Properties в Банско. „Те продават квадратния метър по 500 евро, след като цените паднаха от 1000 евро преди година заради рязкото намаляване на търсенето“, обяснява тя.
Според Гибс само тези, които са принудени да продават, трябва да го правят сега, защото „пазарът вероятно ще се възстанови, щом свърши кризата“.
Допреди няколко години купувачите дори не си правиха труда да пътуват до Банско, за да видят за какво плащат. Днес около една трета от 2000 ваканционни апартамента, собственост на чужденци, се предлагат отново за продажба.
В статията се прави паралел с Полша, където цените на апартаменти и къщи са паднали с 30% за година на някои места и с около 10% в градове като Варшава и Краков. Поради ограниченото кредитиране и излишък от непродадени жилища се очаква цените там да продължат да падат до 2010 г., смятат икономисти.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *