БАН настоява за 98 млн. лв. бюджет

Фиксираната сума, отредена от държавната хазна, се дава на БАН за трета поредна година без промяна.
 
Днес бе честването на 143-тата годишнина на институцията. По време на отбелязването на празника, председателят на Общото събрание на БАН професор Никола Малиновски цитира новия рейтинг на научните институции в Европа. Според него БАН се нарежда на 41-во място срез 4137 изследователски организации на континента, а в класацията за научните институции сме 97-ми от общо 7632 места.
„Мисля, че с този резултат най-бедната академия в Европа не стои зле“, изтъкна проф.  Малиновски.
Той продължи с анализирането на финансовото състояние на институцията, цитирайки данни на Европейската комисия (ЕК). Оказва се, че Чешката академия на науките има годишен бюджет от 200 милиона евро, Унгарската академия – 120 милиона евро, Полската – 115 милиона евро например. Северната ни съседка Румъния, и по-точно – нейната научна институция, разполага с бюджет от 54 милиона евро, който пак е близо двойно по-голям от този на БАН.
На събитието присъства и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, който приветства годишнината и изтъкна, че БАН е водещ научен център както в страната, така и в Европа. Същевременно обаче той посочи, че едва 10-15 от най-успешните институти може да бъдат субсидирани допълнително, защото няма достатъчно финанси. Това предизвика гневната реакция на някои от присъстващите академици, които контрираха, че това е далеч от истината.
Игнатов определи като успех факта, че учените, участници в европроекти, ще имат покритие на 100% на преките разходи по тях. 25% от режийните разходи, заедно с по 8 хиляди евро на човек, също ще бъдат поети и това според него е „много добро постижение“.
Въпросът е в това, че за пореден път академиците в БАН остават с оскъден бюджет и това заплашва да ги остави без адекватни комунални услуги като ток и парно.
„Чрез проекта за държавен бюджет за 2013 година отново бе демонстрирано, че отношението към науката и БАН, създаваща и днес над 50% от научната продукция на България, е далеч под европейското“, отбеляза и самият  проф. Малиновски по време на честването на годишнината на институцията.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *