Барети превзеха посолството на Либия в София

Отрядът за борба с тероризма е изпратен по искане на Външно министерство, предаде БГНЕС, като се позова на МВР. България, която е призна ПНС за законната власт в Либия, обяви четирима либийски дипломати за персона нон грата и предприе стъпки по експулсирането им в четвъртък.  При провеждането на спецакцията не е имало сблъсъци.
„Дипломатите и техните семейства отказаха да напуснат и се наложи полицията да ги отведе от посолството. Те бяха отведени в полицейски участък, а оттам вероятно ще бъдат закарани в Агенцията за бежанците в очакване на експулсирането им“, съобщиха от българското външно министерство, цитирани от Ройтерс.
От посолството са изведени съпругата и децата на станалия скандално известен вече бивш консул Ибрахим Ал-Фуейрис.  В Седмо районно управление на полицията, а след това в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, ще бъде отведен и човекът, свалил портрета на Кадафи, предаде бТВ
Въпреки че главният секретар на МВР Калин Георгиев дойде лично да проследи операцията, от МВР отказаха официален коментар. Според източници на bTV ползването на тежковъоръжените барети се наложило, тъй като  по предварителна информация вътре имало оръжие.
След акцията на баретите в посолството влезе новият либийски представител, изпратен от Преходния национален съвет на Либия, предаде БНТ. Иса Омар Ашур най-вероятно ще е новият посланик на Джамахирията у нас.
„Не очаквам либийските дипломати да останат в страната“, коментира по-късно заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, цитиран от БГНЕС. „Либийските дипломати, които вчера бяха изведени от посолството на Джамахирията ще влязат в процедура, при която се очаква да бъдат изведени извън страната. Очаква се новото ръководство на мисията да започне работа“, обясни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *