Барозу: Не сте №1, но ви взимаме в ЕС

Папата благослови членството ни, три сценария чертае шефът на Еврокомисията

Не бива да пускаме раковия тумор на корупцията в Европа, обяви Елмар Брок и поиска да ни отрежат парите

Подкрепям присъединяването на България и Румъния в ЕС „възможно най-скоро“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу

ФОТО „СТАНДАРТ“Подкрепям присъединяването на България и Румъния в ЕС „възможно най-скоро“. Това заяви в интервю за Би Би Си председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, предаде АФП. Мисля, че това би било добре за Европа и за тези две страни тогава, когато те спазят точно представените им критерии, включително в областта на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, уточни Барозу.

Три сценария за България и Румъния разви Барозу. „Едната възможност е да им кажем, че всичко е перфектно и че могат да се присъединят през 2007 г. Другата е да им кажем: не сте изпълнили задължения си коректно и можете да се присъедините едва през 2008 г. И има трета. Тя означава да им се каже: ОК, все още можете да се присъедините на 1 януари 2007 г., но първо трябва да направите това, това и това“. Барозу ясно посочи, че подкрепя третия вариант, заключи АФП.

Барозу е категоричен, че Европейската комисия ще вземе решението си във вторник. Не мога да ви кажа какво точно ще е то, защото става въпрос за колективно становище, допълни председателят на ЕК.

България и Румъния да се присъединят на 1 януари 2007 г. към ЕС, ще препоръчва Европейската комисия в доклада, който се очаква да бъде официално представен пред Европейския парламент във вторник, съобщи БНР. В документа обаче била записана възможност за задействане на предпазни клаузи, както и за блокиране на плащанията от еврофондовете заради липса на ефективно управление и контрол върху харченето им. Неофициално евродепутати коментираха, че освен от предпазна клауза по правосъдие и вътрешен ред заради престъпността, корупцията и нерешените въпроси в съдебната система България е заплашена от клауза и за вътрешния пазар, която би довела до ограничения за бизнеса и движението на капитали.

„Червените зони“ в доклада са намалели на 6. В октомврийския доклад на ЕК те бяха 16.

Три от шестте „червени зони“ са по глава „Правосъдие и вътрешен ред“, две са свързани със селското стопанство и една с финансовия контрол на парите от еврофондовете. Според членове на ЕП е малко вероятно до вторник, когато предстои да бъде одобрен окончателният текст на доклада, да настъпят радикални промени. Засега не е ясно дали решенията за предпазни клаузи, строг мониторинг и евентуално орязване на парите от фондовете също ще бъдат взети във вторник или тогава само ще бъдат формулирани като опция, а задействането им ще бъде оставено за есента, когато ще има нов мониторингов доклад.

Междувременно папа Бенедикт XVI подкрепи и благослови стремежа на България да влезе в ЕС с приветствена реч към новия посланик на България във Ватикана Валентин Божилов. Главата на Римокатолическата църква направи това три дни преди Брюксел да реши дали София да бъде приета през 2007 г. „Благодарение на своята история и култура българите, чието християнско наследство продължава да дава плодове, са призовани да изиграят важна роля, като върнат на нашия континент духовния тласък, който твърде често липсва“, заяви папата.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Елмар Брок пък пледира за частично приемане на България в ЕС и спиране на помощите от предприсъединителните фондове. Това съобщи във вчерашния си брой германският ежедневник „Велт ам Зонтаг“. Огромните нива на корупция в България и Румъния налагат отхвърлянето на идеята за пълноправно членство на двете страни на 1 януари 2007 г. „Не трябва да допускаме раковият тумор на корупцията да бъде разпространен в страните от ЕС“, казва още Брок пред германското издание. Според вестника в доклада на 16 май няма да има посочена дата за присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *