„Баумакс“ напуска България, твърди в.“Ди Пресе“.

~Австрийската компания „Баумакс“ (Baumax AG ) най-вероятно ще се раздели с бизнеса си в няколко държави в Източна Европа, включително България, за да оцелее в една от най-тежките кризи в историята си, съобщи виенският в.“Ди Пресе“.

Още не са известни официалните данни за 2013г., но говорителката на компанията Моника Грубер Фогл потвърдила в петък, че задълженията на веригата магазини от типа „направи си сам“ са достигнали 1 млрд. евро. От тях 350 млн. са оперативни загуби, а 650 млн. са ипотечни заеми.

Собствениците са решили да не включват нов партньор, а да се разделят с част от бизнеса си. В края на април или началото на май ще има среща с банките кредитори и дотогава трябва да е готов план за преструктуриране на „Баумакс“. Според „Ди Пресе“ в проекта за този план, по който вече се работи, е предвидено затваряне на губещите магазини и особено на тези в Румъния, България, Хърватия, Словения и Турция.

В началото на март бе съобщено, че основателят на компанията Карлхайнц Есъл е предложил на австрийската държава да изкупи колекцията му от произведения на изкуството. Така той се надява да събере средства, за да помогне на „Баумакс“. През 2012г. нетната загуба на компанията е била около 126 милиона евро и това предизвика интереса през миналата година на британската „Кингфишър“ и френската „Адео“. Но британците искали цялата верига „Баумакс“, а не отделни парчета от нея. Междувременно, в търговските среди се говори, че нетната загуба на „Баумакс“ за 2013г. също е от порядъка на 100 млн. евро, предимно по вина на губещите източноевропейски поделения, допълва виенското издание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *