Бахрейн откри 80 млрд. барела петрол

Бахрейн откри находище на шистов петрол, оценявано на 80 милиарда барела – най-голямото в страната, което може да я превърне в голям петролен производител.

Правителството съобщи, че шистовият петрол е открит в офшорната зона, наричана Басейнът на Халидж ал Бахрейн с площ от 2000 кв. километра в плитките води край западния бряг на островната държава, предадоха световните агенции.
Едновременно с това обемът на газа в петролното находище се оценява на близо 14 трилиона кубични фута (около 4,267 трилиона куб. метра).
Новото находище е с по-големи резерви от тези в другото петролно поле, експлоатирано в момента, Бахрейн фийлд, открито през 1932 година. То съдържа само неколкостотин милиона барела петрол, от които Бахрейн добива дневно по около 50 000 барела на ден.
80 процента от приходите на малкото кралство са от петрол. То разполага също така с още 150 000 барела но ден от петролното поле Абу Сафа, което дели с големия си съсед Саудитска Арабия.
Експлоатацията на новото поле се очаква да започне след най-малко пет години.

За пазара ситуациять е динамична. Саудитска Арабия, която е смятана за лидер на картела на страните производителки на петрол е загубила първата си позиция като производител на черното злато, съобщава германският икономически вестник Handelsblatt. Немското издание публикува класация на топ 10 на страните производителки на петрол в света за декември 2016 година.

На 10-то място е Норвегия, която е единствената страна представителка от Европа. Норвегия произвежда по 1,66 милиона барела петрол дневно. Продукцията на страната се увеличава. Ако трябва обаче да правим сравнение продукцията на петрол на Норвегия е била в своя пик през 2000 година, оттогава насам тя е намаляла наполовина.

На 9-то място се класира Мексико. През декември 2016 година страната е произвеждала 2,04 милиона барела на ден. Въпреки, че Мексико е попада в челната десятка на страните производителки на петрол, подобно на Норвегия и в Мексико драстично е намаляло производството на черно злато. Преди 10 години страната в Централна Америка е произвеждала по 3,5 милиона барела на ден. Монополът на държавната компания Пемекс за производство на петрол е отменен от няколко години.

На 8-ма позиция е Венецуела. В никоя друга страна бюджета не зависи така силно от цената на петрола, както в тази латиноамериканска страна. След двойния спад в цената на черното злато от средата на 2014 година, Венецуела е изправена на ръба на фалита. По данни на Handelsblatt през декември 2016 година в страната са произвеждани по 2,27 милиона барела петрол дневно.

7-мо място заема Кувейт. Емирството в Персийския залив е част от организацията на държавите износителки на петрол – ОПЕК. Данните сочат, че през декември 2016 година Кувейт е изпомпвал от земните недра 2,84 милиона барела. Това прави Есам Ал-Марзоук, който е министър на кувейтския петрол един от най-влиятелните мъже в ОПЕК.

6-то място заема Канада с производство на 3,18 милиона барела петрол дневно.

На 5-то място е Китай. Страната от Далечния Изток е втората по големина икономика в света и трябва да бъде снабдявана ежедневно с големи количества петрол. Китай е произвеждал по 3,88 милиона барела петрол на ден през декември 2016 година, но това количество не само, че е с 10% по-малко отколкото през 2015 година, но и съвсем не може да задоволи ежедневните нужди на китайската икономика от 12 милиона барела петрол на ден.

4-то място заема Ирак. Страната успя да увеличи добива си на нефт през последните десет години. Дневно Ирак е произвеждал по 4,83 милиона барела през декември 2016 година.

3-то място заемат САЩ. Бумът на шистовия нефт в страната е причина за „мощното“ производство на петрол в страната. Произвежданото количество черно злато в страната за декември 2016 година е 8,79 милиона барела на ден.

2-ро място заема Саудитска Арабия. Страната е остава най-големият производител на петрол в ОПЕК. През декември 2016 година Кралството е произвеждало по 10,47 милиона барела на ден. Саудитска Арабия произвежда количества петрол, които са двукратно по-големи в сравнение с 2-рата страна по производство на петрол в ОПЕК – Ирак. Въпреки, че през различните периоди на 2016 година страната да е лидер в световното производство на нефт, то за месец декември тя се класира на 2-ро място.

1-вото място е за Русия. Руснаците детронират саудитците за първи път след март 2016 година в производството на петрол. Русия е произвеждала през декември 2016 година по 10,49 милиона барела петрол на ден. В продължение на години Русия и Саудитска Арабия се състезават за короната на световен производител на петрол.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *