ББР покрива дълговете на хазната

До 15 дни ще бъдат изплатени 550 млн. лв. от задълженията на държавата към бизнеса. Това ще стане през Българската банка за развитие, съобщава „Дневник“.

Включването на Българската банка за развитие в схемата за плащане донякъде е изненадващо. В първоначалния план от 43 меркибе предвиденоемитиране на 600 млн. лв. като облигации на ББР на външните пазари, като средствата бъдат използвани за разплащанията с бизнеса и/или кредити за малкия бизнес. Тази мяркаобаче бе отхвърлена.

Точната сума на задълженията остава неизвестна. Според работодателски организации те са 1.5 млрд. лв. МФ признава дълг от 600-780 млн. лв. Министерството на регионалното развитие още миналата година договори плащане на задължения към строителите за около 200 млн. лв. до март 2010 г.

Всички 59 антикризисни мерки и една, включена допълнително бяха разгледани и одобрени от Министерския съвет. Очаква се антикризисните мерки да донесат в хазната около 1,6 млрд. лева. В последния момент стана ясно, че болничните все пак сепрехвърлят на работодателите. Новият режим предвижда те да плащат 80% от обезщетението при болничен през първите 2 дни, вместо да плащат само първия ден. Третият ден е за сметка на работника.

News.dir.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *