БВП на САЩ е нараснал с 3,5% през третото тримесечие

Американската икономика се е забавила през третото тримесечие, но ръстът вероятно ще се окаже достатъчно силен, за да изпълни целта на администрацията на Доналд Тръмп за 3% през тази година, предава Ройтерс.

Резултат с изображение за икономика сащ

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 3,5% на годишна основа, съобщи министерството на търговията, което публикува вторите си данни за ръста на БВП през третото тримесечие. Данните са непроменени спрямо октомври и са доста над потенциала за ръст на икономиката, който според икономисти е около 2%.

Американската икономика е нараснала с 4,2% през второто тримесечие. Въпреки че през третото тримесечие компаниите са трупали запаси с по-бърз темп и са харчили повече за оборудване, отколкото се смяташе първоначално, това е било компенсирано от ревизирането надолу на разходите на потребителите и износа, информира investor.bg.

Анкетирани от Ройтерс икономисти също прогнозираха, че ръстът от 3,5% на БВП през третото тримесечие ще остане непроменен.

Ръстът е стимулиран от данъчната реформа на Белия дом на стойност 1,5 трлн. долара, която даде тласък на разходите на потребителите и подкрепи инвестициите на бизнеса. Фискалните стимули са част от мерките, приети от администрацията на президента Доналд Тръмп за повишаване на годишния растеж до 3% на устойчива база.

Корпоративните печалби след облагането с данъци са нараснали с 3,3% през миналото тримесечие след ръста от 2,1% през второто тримесечие.

Брутният национален доход (БНД), който е алтернативна мярка за икономическия растеж, се е повишил с 4% през третото тримесечие спрямо 0,9% през второто тримесечие.

Средната стойност на БВП и на БНД, известна още като брутен национален доход и смятана за по-добро мерило за икономическата активност, е нараснала с 3,8% в периода между юли и септември спрямо 2,5% през предходното тримесечие.

Буреносни облаци обаче са надвиснали над разширяването на икономиката, което навлезе в деветата си година и е второто по дължина в историята. Разходите на бизнеса за оборудване са намалели в началото на четвъртото тримесечие, а по-високите лихвени проценти забавят търсенето на жилища.На фона на бързото намаляване на цените на петрола разходите на бизнеса са оборудване вероятно значително ще се забавят. По-ниските цени на петрола засягат и инвестициите в енергийния сектор заради намалените печалби.

Прогнозите за четвъртото тримесечие са за растеж от около 2,5%. Икономистите очакват ръстът на БВП да се забави още повече през 2019 г., тъй като фискалните стимули отслабват, а последиците от търговската война с Китай и търговските спорове с други партньори дават своето отражение.

Забавянето на ръста през третото тримесечие отразява главно последиците от ответните мита, които Пекин наложи на американски износни стоки, включително соята.

Разходите на потребителите, които съставляват над две трети от икономическата активност в САЩ, са нараснали с 3,6% през третото тримесечие. Това е спад спрямо обявените 4% през октомври.

Вносът се е повишил малко по-бързо през третото тримесечие, отколкото се очакваше преди, а спадът на износа е много по-голям, което е разширило още повече търговския дефицит до 1,91% от БВП през третото тримесечие спрямо обявените преди това 1,78%. Това е най-високото равнище от второто тримесечие на 1985 г.

Скокът на вноса отчасти се дължи на силното вътрешно търсене и отразява желанието на компаниите да натрупат запаси преди влизането в сила на американските вносни мита главно върху китайски стоки в края на третото тримесечие.

След шестте месеца на силен растеж се очаква икономиката на САЩ да отчете за 2018 година най-бързия си темп от 13 години. Икономистите обаче прогнозират, че темпът ще се забави през четвъртото тримесечие, а догодина ще продължи да отслабва. Според експерти на JP Morgan Chase растежът ще намалее до 2,5 на сто през четвъртото тримесечие и до 2,2 на сто през първите три месеца на 2019 година. Въпреки това се очаква за текущата година растежът да превиши 3 процента, за първи път от 2005 година. Потребителското доверие е близо до 18-годишен максимум, а безработицата е на ниво 3,7 на сто, което е най-ниското от почти пет десетилетия насам.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *