БВП на САЩ нарасна с 6,7% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на САЩ се разшири с 6,7% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. след повишение с 6,3% в началото на годината и след като през 2020 г. водещата световна икономика се сви заради Covid кризата с 3,4 на сто.

Дългът на САЩ може да надхвърли два пъти размера на икономиката - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg

Това представлява лека възходяща ревизия на предишните данни на Търговския департамент за растежа на американската икономика през периода април – юни с 6,6 на сто.

Потребителските разходи скочиха през второто тримесечие с 12% след повишение с 11,4% през първите три месеца на годината, кто личното потребление допринесе със 7,92 процентни пункта към БВП, информира bnr.bg.

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година - Финансови новини

Бизнес инвестициите се повишиха с 9,2%, а само инвестициите в оборудване скочиха с 12,1%.

Износът се увеличи със 7,6%, докато вносът нарасна със 7,1%, но въпреки това отрицателният търговски баланс отне 0,19 процентни пункта от растежа на БВП.

Графика на БВП на САЩ

Изглежда обаче, че икономическият растеж се забави през третото тримесечие поради силно заразния Делта вариант на коронавируса, както и недостига на суровини, което влоши продажбите на моторни превозни средства и ограничили строителството и покупките на жилища.

Осреднените прогнози за третото тримесечие са за икономически растеж под 5 на сто.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *